Skadet Babylon

Amerikanske soldater gjorde skader på oldtidsbyen Babylon da de opprettet en militærleir der, heter det i en ny FN-rapport. Foto: Scanpix/AP.
Amerikanske soldater gjorde skader på oldtidsbyen Babylon da de opprettet en militærleir der, heter det i en ny FN-rapport. Foto: Scanpix/AP.

<pAmerikanske styrker gjorde stor skade på det arkeologiske stedet der et av verdens sju underverk stod.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stedet der Babylons hengende hager lå ble gjort om til «Camp Alpha» kort tid etter at USA invaderte Irak i 2003.

Soldatene og deres kontraktører gjorde «stor skade» ved å grave, kutte, skrape og planere da de bygget om stedet til å møte militær standard, heter det i en rapport fra FNs kulturminneorganisasjon UNESCO, melder CNN.

«Nøkkelstrukturer som ble skadet inkluderer Ishtar-porten og paradegaten», heter det i rapporten.

«Skaden på porten inkluderer ødelagte murstein på ni av dyrekroppene som smykker porten», heter det i rapporten.

En militærtalskvinne sier hun ikke har sett FN-rapporten, men legger til at en av grunnene til at soldatene opprettet en base på stedet var for å beskytte det.

- Koalisjonsstyrker okkuperte Babylon i april 2003 under bakkekampanjen for Operation Iraqi Freedom med et mål, blant annet, om å beskytte ruinene fra plyndring etter at provinsmuseene i Babylon og Kufa ble plyndret for alt innhold, sier talskvinnen Tamara Parker.

- Amerikanske styrker respekterer historiske steder i Irak, la hun til.

FN-rapporten nevner flere former for skade på stedet, blant disse grøfter brukt til skytterstillinger og piggtråd brukt til å sikre ulike steder. Stavene som ble brukt til å sette opp piggtråden skadet vegger, ifølge rapporten.

Babylon, en times kjøring sør for Bagdad, skriver seg tilbake til det gamle Mesopotamia. Byen ved bredden av elven Eufrat var hjem til Hammurabi og senere Nebukadnesar, som bygget de berømte hengende hagene til sin kone.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus