Meny

- Det er olje i fjæra

Redningsmannskaper jobber fredag formiddag med å rense opp oljesøl etter at det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16 personer er evakuert fra et bulkskip som gikk på grunn sør for Langesund i Telemark natt til fredag. Fartøyet har begynt å lekke olje, og ligger på et naturreservat.

- Det er et alvorlig utslipp. Skipet hadde mellom 1000 og 1100 tonn drivstoff av en noe tyngre kvalitet enn diesel, sier losoldermann Geir Ekeland ved Kystverket til ABC Nyheter på telefon fra Krogshavn.

- Det har skyllet i land olje flere steder. Der jeg står nå er det olje i fjæra.

- Det lukter nesten som en bensinstasjon. Det lukter skikkelig drivstoff. Vannet er svart av olje. Dette er et populært badeområde, og her er strendene helt tilgriset, sier ABC Nyheters reporter på stedet, Andreas Lunde.

Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn etter at det fikk motorstans og begynte å drive inn mot Såstein like sør for Langesund, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB. 16 personer ble evakuert, sju personer ble igjen i fartøyet. De sju som ble igjen er nøkkelpersonell som skal forsøke å sikre skipet og forhindre forurensning.

- Det er lagt ut lenser og vi har startet med sugebiler, men vi har enda ikke fått fullstendig oversikt over omfanget, sier Ekeland i Kystverket til ABC Nyheter.

Begrense forurensningen

Kystverket jobbet fredag morgen med å skaffe oversikt over hvor det er risiko for påslag, altså at olje vasker inn på land.

- Den største utfordringen nå er å få oversikt over omfanget, slik at vi kan få benyttet ressursene vi har tilgjengelig til å begrense tilfellene av påslag, sier Ekeland.

Kystvaktskipet KV «Nornen» er på stedet, og er skadestedsleder–sjø for Kystverket. Det interkommunale utvalget mot akutt forurensning (IUA) i Telemark og Vestfold er mobilisert. Oljevernutstyr fra det statlige depotet i Kragerø er på vei til havaristedet. I tillegg er Kystverkets overvåkningsfly på vei for å skaffe en oversikt fra luften. Kystverkets "Oljevern 03" er ventet til området i morgentimene.

Naturreservat

Havariet skjedde i nærheten av miljøsårbare områder. Det er også observert olje på sjøen.

- Det er fuglereservater i nærområdet. Såstein, der båten ligger, er et naturreservat og viktig beiteområde for sjøfugl, sier fungerende fylkesmann i Telemark, Arne Malme, til ABC Nyheter.


Det er også andre sjøfuglreservater i nærheten, et på Langesundhalvøya, og et langs strekningen ved Hydro-stranda.

- Dette er de viktigste områdene som vil bli prioritert når man nå setter i gang oljevernaksjonen. I tillegg er det både campingplasser, badestrender og hytter i området. På lengre sikt vil oljeutslippet også kunne få konsekvenser for fisk og skalldyr, sier Malme.

Ingen personskader

Politiet fikk melding om grunnstøtingen klokka halv ett natt til fredag. Skipet står på fast grunn, og det er ikke grunn til å tro at det vil løsne, ifølge Hovedredningstjenesten. De 16 personene som er evakuert, blir tatt hånd om av politiet og er innkvartert på hotell i Langesund, melder NTB.

Bamble kommune har satt i gang sin omsorgstjeneste og helsepersonell, men det er ikke meldt om personskader, opplyser politiet.

Skipets mannskap er kinesisk. Det 167 meter lange bulkskipet ventet på å komme inn til Herøya da ulykken skjedde, og hadde ingen last om bord.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus