Uværet tok hustak og veltet gravstøtter

VÅTT OG VINDFULLT: Store deler av landet fikk oppleve at himmelen åpnet seg torsdag. (Foto: Scanpix)
VÅTT OG VINDFULLT: Store deler av landet fikk oppleve at himmelen åpnet seg torsdag. (Foto: Scanpix)

<pHustak lettet og gravstøtter veltet da uværet feide innover Østlandet torsdag ettermiddag og kveld. Også Madonna trengte paraply på scenen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var fullstendig kaos her en periode. Vi fikk inn 25 meldinger om trær som

Madonna måtte ha sin egen paraplyholder under deler av konserten på Valle Hovin torsdag. (MMSfoto: Håkon Ola Markhus)Madonna måtte ha sin egen paraplyholder under deler av konserten på Valle Hovin torsdag. (MMSfoto: Håkon Ola Markhus)

sperret veier, gravstøtter som velvet og hus- og låvetak som fløy av gårde, sier operasjonsleder Tora Jordan i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Store nedbørsmengder og kraftig vind skapte også problemer andre steder på Østlandet. Lynnedslag førte til mange strømbrudd i Halden. I Konnerud utenfor Drammen, rykket politi og brannvesen ut til en bolig som brant etter å ha blitt truffet av lynet.

– En elv i Vrådal i Telemark, som i utgangspunktet var to meter bred, var plutselig 6 meter bred. Det var like før vi måtte evakuere en bolig i nærheten. Vi er forberedt på at det blir en del å gjøre natt til fredag, men foreløpig har vi ikke mottatt meldinger om trafikkproblemer, forteller operasjonsleder Jens Arne Bærland i Telemark politidistrikt.

Stor beredskap

Grunnet værforholdene kansellerte Color Line to seilinger mellom Sandefjord og Strømstad torsdag kveld.

Varselet om kortvarig full storm og fem meter høye bølger torsdag kveld, ser imidlertid ut til å skremt vannet ut av båtfolket. Mens brannvesen, politi og veitrafikksentralen hadde det travelt med å rydde opp etter uværet på land, fikk Røde Kors redningstjeneste en relativt rolig dag på jobben.

– Vi er forberedt på at det blir verre, så vi slapper ikke av. Men det ser ut til at båtfolket har tatt stormvarselet på alvor, og at de fleste har holdt seg vekk fra sjøen i dette været, sier redningsmann Torkel Persen i Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps til NTB.

Meteorologisk institutt varsler at det kan komme opp i kortvarig liten storm i ytre deler av Oslofjorden sent torsdag kveld eller rundt midnatt. Uværet vil avta gradvis i løpet av fredag.

– Vi har oppgradert varselet for Skagerak. Her ser vi at det på det sterkeste kan komme opp i kortvarig full storm, sier vakthavende meteorolog, Anders Sivle.

Sikre gjenstander

Heller ikke forsikringsselskapene blåser i stormvarselet. De oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander mens uværet herjer.

– Båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger. Løse gjenstander viser seg også å skape farlige situasjoner. Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt, skriver Finansnæringens Hovedorganisasjon for bank og forsikring i en pressemelding.

De opplyser at alle skader som følge av storm, dekkes av naturskadeforsikring. (©NTB)

Det ble ganske så vått under Madonna-konserten i Oslo torsdag. (Foto: Scanpix)Det ble ganske så vått under Madonna-konserten i Oslo torsdag. (Foto: Scanpix)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus