Nye sammenstøt i Iran

SØRGER: Moren til Sohrab Arabi, som ble drept under sammenstøtene etter valget i Iran, protesterte torsdag på gravplassen Behesht-e-Zahra utenfor Teheran. (Foto: Scanpix)
SØRGER: Moren til Sohrab Arabi, som ble drept under sammenstøtene etter valget i Iran, protesterte torsdag på gravplassen Behesht-e-Zahra utenfor Teheran. (Foto: Scanpix)

<pIransk opprørspoliti væpnet med batonger og belter støtte sammen med sørgende på en gravplass torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sørgende hadde en markering til minne om demonstranter drept i volden etter valget.

Hendelsen torsdag var det første større tilfellet av voldshandlinger mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i Iran på tre uker. Spenningen er fremdeles høy etter president Mahmoud Ahmadinejads omstridte valgseier forrige måned.

Omkring 2000 mennesker hadde møtt opp på gravplassen sør for Teheran. De ropte «død over diktatoren» og «kuppregjering: gå av, gå av». Noen av de fremmøtte kastet stein mot de hundrevis av politifolkene som hadde kommet til Behesht-e Zahra-gravplassen.

Politiet tvang Irans viktigste opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi til å forlate gravplassen få minutter etter at han ankom, og omringet den fremtredende reformisten Mehdi Karroubi.

«I dag er en sørgedag. Lojale iranere sørger i dag» ropte menneskemengden.

Iranerne markerte den 40ende dagen som har gått siden Neda Agha-Soltan døde. Den unge kvinnen har blitt et symbol for den folkelige motstanden mot Ahmadinejads valgseier 12. juni, som opposisjonen hevder var forfalsket.

Folkemengden samlet seg om Nedas grav, som ble dekorert med lys og blomster. Politiet brukte kjepper, batonger og belter og pågrep flere sørgende, blant disse den berømte filmregissøren Jafar Panahi og hans familie, sier et vitne.

Mousavi og Karroubi, som har fortsatt en protestkampanje siden de tapte for Ahmadinejad, hadde bestemt seg for å besøke gravstedet etter at myndighetene forbød en annen minnesmarkering ved et viktig religiøst forsamlingssted i Teheran.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus