Meny

Taliban krever boikott av valget

Ansatte i den uavhengige valgkommisjonen bærer stemmeurner i Kabul 28. juli. Afghanistan avholder presidentvalg 20. august. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban krevde torsdag at afghanere skal boikotte presidentvalget 20. august, og isteden «frigjøre sitt invaderte land» gjennom hellig krig.

I en uttalelse til media beordret den islamistiske militsen sine krigere til å blokkere alle veier på dagen for Afghanistans andre presidentvalg, og hindre velgere fra å nå valgsteder.

«For å oppnå virkelig uavhengighet istedenfor å gå til de falske valgsentrene må de gå til jihad-skyttergravene. Gjennom motstand og jihad må de frigjøre sitt invaderte land fra invasjonsstyrkene», het det i uttalelsen.

Det har den siste tiden vært en økning i angrep gjennomført av Taliban og andre militante som kjemper mot regjeringen og allierte vestlige styrker. Dette har skapt bekymring for at lav sikkerhet vil gjøre at færre går til valg, noe som kan reise spørsmål ved valgets legitimitet.

Taliban-uttalelsen manet til angrep mot «fiendens sentre», i hovedsak forstått som basene til vestlige og afghanske styrker.

Taliban har likevel ikke beordret angrep mot selve valglokalene, ifølge en e-postkopi av uttalelsen på språket pashtun som AFP har fått tilgang til.

Mujahedin (hellige krigere) «må gjennomføre aksjoner mot fiendens sentre» heter det i uttalelsen, som er signert «Det islamske emiratet Afghanistan», hvilket betyr Taliban.

«De må forhindre folk fra å møte opp ved valget. En dag før valget må alle veier stenges fullstendig for regjeringens og sivile kjøretøy, og de må informere folket», heter det.

Taliban, som var i regjering fra 1996 til 2001, har tidligere oppfordret til boikott av valget, en milepæl i det amerikanske og Nato-ledete forsøket på å bevege Afghanistan i demokratisk retning etter flere tiår med krig.

Torsdagens uttalelse kom to dager etter at den øverste FN-sjefen i Afghanistan, Kai Eide, ba Taliban om ikke å forstyrre valget. Han innrømmet at det var «betydelige» sikkerhetsutfordringer rundt valget.

FNs bistandsgruppe til valget har merket seg angrep på valgkamplag, tilfeller av trusler og drapet på en kandidat til et provinsråd 19. juli. Valgene til slike provinsråd avholdes parallelt med presidentvalget.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus