Meny

Tre prosent arbeidsledige

HØYEST LEDIGHET: Det er menn i 20 årene som har hatt den sterkeste økningen i arbeidsledighet det siste året. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå 78.400 helt arbeidsledige registrert hos NAV. Ledigheten er høyest blant unge menn.

Det er 34.300 flere ledige enn i juli i fjor, og arbeidsledigheten er på 3,0 prosent av arbeidsstyrken, viser ferske tall fra NAV.

- Ledigheten stiger nå langt mindre enn i vinter. Dette skyldes at færre nye arbeidssøkere melder seg hos NAV og at flere deltar på arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Av de 78.400 helt arbeidsledige er 9500 personer permittert på heltid.

I løpet av juli har ledigheten økt med 700 personer justert for vanlige sesongsvingninger. I perioden januar til april var tilsvarende økning nesten 5000 personer hver måned, og man fryktet at 100.000 skulle være ledige innen utgangen av 2009.

For første gang siden september 2008 går antallet delvis ledige ned. Når man justerer for vanlige sesongvariasjoner er det en nedgang på 1200 delvis ledige i juli.

– Regjeringens tiltak virker, men finanskrisen er langt fra over, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ifølge NTB.

Høyest blant unge menn

Det er menn i 20 årene som har hatt den sterkeste økningen i ledighet det siste året. I juli måned er 6,4 prosent av menn i alderen 20-24 år arbeidsledige – det er en økning på 130 prosent fra samme måned i fjor.

For aldersgruppen 25-29 år har ledigheten økt med 128 prosent i samme periode.

Når det gjelder yrker er det fremdeles bygg og anlegg som er hardest rammet, med 6100 flere ledige enn i juli i fjor, som tilsvarer en økning på 187 prosent.

Aller størst er økningen for elektrikere og rørleggere – der er det nesten fire ganger så mange ledige som for ett år siden.

Ledigheten er større i samtlige av landets fylker sammenlignet med juli i fjor. Finnmark har lavest økning (10 prosent).

Høyest ledighet i Norge har Oslo (4 prosent) og lavest er ledigheten i Sogn og Fjordane (2,1 prosent).

I juli ble det lyst ut 35 prosent færre stillinger enn samme måned i fjor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus