Gransker Gaza-krigen

Gaza-krigen førte til store ødeleggelser i den tett befolkede palestinske enklaven. Foto: Andreas H. Lunde
Gaza-krigen førte til store ødeleggelser i den tett befolkede palestinske enklaven. Foto: Andreas H. Lunde

<pDet israelske militæret har beordret 14 granskinger av soldaters opptreden under krigen på Gazastripen ved årsskiftet, skriver Jerusalem Post torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militæret er i ferd med å gå gjennom nærmere 100 klager fra flere kilder, blant disse soldater som tok del i den 22 dager lange operasjonen på Gaza, i tillegg til palestinere og menneskerettighetsgrupper.

Militæret svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar til rapporten torsdag.

Omkring 1400 palestinere og 13 israelere ble drept i løpet av krigen fra desember til januar, som etterlot store deler av det bistandsavhengige, Hamas-styrte territoriet i ruiner.

926 sivile

Blant de drepte palestinerne var det 926 sivile, blant disse 313 barn, ifølge palestinske tall Israel har trukket i tvil.

I en rapport tidligere denne måneden anklager Amnesty International både israelske styrker og militante Hamasaktivister for krigsforbrytelser.

Tidligere denne måneden kom en israelsk menneskerettighetsgruppe med en rapport der det het at de israelske soldatene fikk beskjed om å skyte først og tenke på konsekvensene senere, og at de brukte palestinske sivile som menneskelige skjold.

Skyteglade soldater

Instruksjoner soldatene fikk før krigen førte til skyteglade soldater, sivile dødsfall og massiv ødeleggelse i den tett befolkede palestinske enklaven, heter det i en rapport fra gruppen Breaking the Silence. Rapporten er basert på vitneutsagn fra 30 soldater.

I april uttalte militæret at dets granskinger viste at hæren «opererte i samsvar med internasjonal lovgivning», og at den hadde en «høy profesjonell og moralsk standard» stilt overfor en fiende som bevisst brukte sivile områder som kamparena.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus