Meny

Foretrekker svenske arbeidere

FORETREKKES: Svenskene er lojale, fleksible og innstilt på å jobbe hardt - derfor foretrekkes de av norske arbeidsgivere, mener bemanningsbyrået Manpower. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske arbeidsgivere foretrekker svensker når de skal fylle ledige stillinger.

Ifølge bemanningsbyråene Manpower og Jobzone har de mange kunder som spør spesifikt etter svensker:

- Spesielt innenfor servicenæringen, bygningsbransjen og helsesektoren er svensker mer populære enn nordmenn, sier Gry Ljøterud i Manpower til Dagsavisen.

Halvparten av alle som ansettes av bemanningsselskapet Jobzone i ufaglærte stillinger, er svensker. Det er ifølge Kjell Graarud fordi kundene vil ha svensker.

Ifølge Ljøterud i Manpower er forklaringen at svenskene har en annen arbeidsmoral: Svenskene er lojale, fleksible og innstilt på å jobbe hardt, mener hun.

Graarud mener høy arbeidsledighet i Sverige fører til at mange dyktige og engasjerte jobbsøkere prøver seg i Norge.

- De er takknemlige for alle jobbtilbud og yter sitt beste, sier han.

- Vi trenger den svenske arbeidskraften

Arbeidsledigheten i Sverige er nå på 9,8 prosent, ifølge Statistiska centralbyrån. Og blant ungdom mellom 15 og 24 år er hele 29,7 prosent uten jobb.

– Jeg forstår at de kan føle det som at vi kommer og tar jobbene deres. Men samtidig gjør vi alle drittjobbene som nordmenn ikke vil ha. Hadde servicenæringen i Oslo overlevd uten svenskene? sier deleier og leder i Svenska Foreningen i Oslo, Niklas Johansson, til Dagsavisen.

Han får støtte fra ABC Pengers økonomiekspert, Rune Pedersen. Da arbeidsledighetstallene for juni ble lagt frem, viste de at det på ett år har vært en fordobling av antall arbeidsledige svensker i Norge.

Likevel mener Pedersen det er utelukkende positivt at så mange svensker velger å søke jobb i Norge:

- Arbeidsledigheten har ikke økt så mye i Norge. Det ville vært voldsomt problematisk å fylle opp arbeidsplassene som svenskene har i dag.

- Vi trenger den svenske arbeidskraften nå. For ikke å snakke om hva som kommer til å skje ved neste oppgangsperiode, da vil bemanningskrisen - i positiv forstand - bli mye større enn ved forrige oppgangsperiode. Det blir ikke nok hender, sa Pedersen tidligere denne måneden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus