Meny

PLATE: Deportees: «Under The Pavement - The Beach» (EMI)

Redder sommeren

Deportees føyer seg pent inn i rekken av svenske artister som leverer varene på plate i år. Foto: Elin Berge (EMI/promo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Deportees pusher lykkefølelsen til uante høyder.

«Under The Pavement - The Beach»«Under The Pavement - The Beach»

Sommerens musikalske nitroglyserin bærer navnet «Under The Pavement - The Beach», og er fremstilt av fire svenske fyrer fra Umeå i Sverige.

Fire fyrer som under navnet Deportees får hjerte til å pumpe så store mengder blod at svimmelheten og den påfølgende lykkerusen gir meg tilbake troen på musikkens magiske kraft etter å ha brukt sommerferien til å bla meg gjennom en halv trillion artikler i Dagbladets og VGs papirutgaver om Alexander Rybak , Lind/Nilsen/Fuentes/Holm, Aqua, Madonna og Michael Jackson.

Pop møter soul

Deportees' kjærlighetserklæring ble ikke nevnt med ett eneste ord og lider således samme skjebne som en av årets beste plate så langt; Foreign Borns «Person To Person». Men så lenge fiolin, karaoke og plastikkirurgi er tre av sommerens heteste agurker kan man kanskje ikke forvente mer?

På «Under The Pavement - The Beach» blander Deportees pop og soul på en så utsøkt måte at tankene ganske kjapt går til Dexy's Midnight Runners, som mye takket sine eksentriske og smått geniale frontfigur, Kevin Rowland, la verden for sine føtter med singelen «Come On Eileen» og albumet «Too-Rye-Ay» i 1982. På falsettrysaren «Will You Talk (If I Listen)» viser Deportees at de, som svært mange andre svenske band, trolig har minst ett Dexy's album i hylla.

At den noe oppskrytte mannen med de høye helene, populært kalt Prince, også har sådd et frø eller to i unge guttesinn med adresse Umeå, er uproblematisk så lenge de samme guttene har plukket fra øverste hylle når de har latt seg inspirere av 80-tallshelten. Når «Under The Pavement - The Beach» også sender tankene til det som i mine ører var 2006 beste album, The Sleepy Jacksons’ «Personality», pushes selvfølgelig lykkefølelsen til uante høyder.

Redder sommeren

Foran nevnte «Will You Talk (If I Listen)», «When They Come», «Tell It To Me Like You Told It To Them» og «Back To Nature» er sjeldent gode poplåter som etter flere ukers lytting nekter å forlate pallen noe som er en klar indikasjon på at «Under The Pavement - The Beach» kommer til å stå sterkt når 2009 skal oppsummeres.

Sammen med Thåstöms «Kärlek Är För Dom », Florence Valentins «Spring Ricco » og Olle Ljungströms «Sju» er Deportees nye opus, det beste som har skjedd svensk musikkliv så langt i år. Noe som i min bok er et kvalitetstegn all den tid svenskene er i eliteklassen når det gjelder å skape kvalitetsmusikk.

Med tanke på at alle gode ting er tre, er det like greit å skaffe seg alle tre og i samme slengen redde sommeren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus