Fanger kan få influensafri

FÅR FRI?: Hvis svineinfluensa rammer norske fengsler kan flere dømte slippe å sone resten av straffen sin. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
FÅR FRI?: Hvis svineinfluensa rammer norske fengsler kan flere dømte slippe å sone resten av straffen sin. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

<pNorske fengsler er beredt på å slippe fanger fri dersom H1N1-viruset slår til slik ekspertene frykter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis så mange ansatte blir syke at vi ikke kan håndtere antallet innsatte, må vi gjøre vurderinger på hvem vi skal prioritere å holde fengslet, sier regiondirektør Per Sigurd Våge ved Kriminalomsorg region vest til TV 2.

Justismyndighetene har konstruert to scenarier for hvordan svineinfluensa kan ramme norske fengsler. I det første scenariet anslår man at 15 prosent av personalet smittes. I dette tilfellet er det laget planer for å avlaste syke ansatte, blant annet ved å ta i bruk aspiranter fra fengselsskolen. Det andre, og enda verre scenariet, tar utgangspunkt i at 40 prosent av de ansatte rammes av svineinfluensa. I dette tilfellet vil ikke norske fengsler kunne drives forsvarlig, og fanger må slippes fri.

– Smitten kan jo spre seg ganske fort i et fengsel som er såpass isolert i seg selv. Vi er nå i gang med å lage planer for hvert enkelt fengsel, sier Våge til TV 2.

Justisdepartementet bekrefter overfor TV 2 at man ikke utelukker at flere fanger vil slippes fri, og ikke kalles inn igjen for å sone resten av dommen, dersom svineinfluensaen rammer norske fengsler.

Det presiseres at farlige fanger, og fanger som sitter på lange dommer, ikke vil slippes fri. Halvparten av alle dommer som sones i dag, er på under to måneders fengsel. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus