Meny

Farligst for gravide

STØRRE RISIKO: Gravide står i større fare for å dø av svineinfluensa og sesongbetont influensa enn folk flest. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravide kvinner som får svineinfluensa har fire ganger større risiko for å bli alvorlig syke enn andre, viser ny forskning.

Det er fire ganger høyere sannsynlighet for at gravide blir så alvorlig syke at de må på sykehus dersom de smittes av svineinfluensa, viser en amerikansk studie onsdag.

Gravide står også i større fare for å dø av svineinfluensa og sesongbetont influensa.

Dataene er samlet inn og analysert av det amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC). De viser at det var 34 bekreftede tilfeller av (A)H1N1-influensa blant gravide kvinner i USA mellom midten av april og midten av mai, den første måneden av utbruddet som siden har blitt erklært som pandemisk.

Elleve av de gravide kvinnene, eller omkring en tredjedel, måtte legges inn på sykehus. Graden av sykehusinnleggelser for andre deler av befolkningen som hadde blitt smittet med svineinfluensa var omkring åtte prosent, altså en fjerdedel av tallet for de gravide, viser studien.

En av kvinnene som ble syk den første måneden døde, og ytterligere fem gravide kvinner døde av svineinfluensa i USA i løpet av utbruddets påfølgende måned, heter det i rapporten.

Alle disse hadde utviklet lungebetennelse og akutte pusteproblemer som gjorde at de måtte ha hjelp av maskin for å få puste.

Les også: Større risiko for lungebetennelse

Endringer

Den økte risikoen for gravide kvinner har trolig å gjøre med endringer som skjer i kvinnens kropp under graviditeten.

- Det er kroppslige endringer, hormonelle endringer, endringer i blodomløpet og i åndedrett, sier Denise Jamieson ved CDC til AFP.

- Lungekapasiteten blir mindre fordi livmoren vokser og skyver mellomgulvet opp, og det er mindre plass til lungene. Alle disse forandringene gjør at gravide kvinner er mer utsatt for visse virus, blant disse influensa.

De seks gravide kvinnene som døde søkte medisinsk hjelp mellom en og sju dager etter at de først fikk influensalignende symptomer. Alle fikk anti-virusmedisiner som tidligere har vært effektive mot den nye typen svineinfluensa, men ingen av dem fikk medisiner før det hadde gått minst seks dager etter at symptomene begynte.

Antivirusmedisinene oseltamivir og zanamivir, som tidligere har vært effektive mot (A)H1N1-viruset, virker best om kuren startes innen 48 timer etter at sykdommen har begynt.

Les også: - Svineinfluensa mindre farlig enn vanliginfluensa

Dødsfall

CDC begynte å overvåke (A)H1N1-smitte hos gravide i mai etter at en tidligere frisk 33 år gammel kvinne som var gravid i 35. uke, ble den andre personen i USA som døde av svineinfluensa.

USA har bekreftet 302 dødsfall som skyldes svineinfluensa per 24. juli, det høyeste antallet på verdensbasis.

Farmasøytiske selskaper jobber på spreng med å utvikle en vaksine mot den nye formen for svineinfluensa. CDCs rådgivningskomité om immuniseringspraksis skal møtes onsdag for å slå fast anbefalinger om hvem som bør vaksineres mot (A)H1N1-viruset i USA når influensasesongen begynner til høsten.

- Siden det foreløpig ikke finnes noen (A)H1N1-vaksine foreligger det ingen anbefalninger for gravide kvinner. Men vi anbefaler at gravide vaksineres mot sesongbetont influensa, sier Jamieson.

Selv om CDC siden 2004 har anbefalt vordende mødre i USA å ta vaksine mot slik influensa er det færre enn 15 prosent som følger anbefalingen, delvis ut fra frykt om mulige bivirkninger for det ufødte barnet.

Barna til fem av de seks gravide kvinnene som døde i løpet av perioden studien varte, ble født ved hjelp av keisersnitt.

Ingen av dem hadde symptomer på influensasmitte, og alle bortsett fra én som ble født 13 uker for tidlig, har blitt utskrevet i fin form, ifølge studien.

En baby som ble født ved 27. uke var fremdeles på sykehuset og hadde det bra.

Den sjette kvinnen i studien var bare 11 uker på vei, og barnet hennes døde samtidig som moren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus