Meny

40 piskeslag for «usømmelige klær»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinnelig sudansk journalist er idømt 40 piskeslag for å ha gått med «usømmelige klær».

Den sudanske journalisten Lubna Ahmed al-Hussein. Foto: Scanpix/AFP.Den sudanske journalisten Lubna Ahmed al-Hussein. Foto: Scanpix/AFP.

Tidligere er ti andre kvinner allerede pisket for tilsvarende brudd med «islamsk lov».

Lubna Ahmed al-Hussein skriver for den venstreorienterte avisa Al-Sahafa og jobber for medieseksjonen til FN i Sudan. Hun ble pågrepet i Khartoum tidligere denne måneden for å ha gått med bukser.

- Jeg fikk en telefon fra myndighetene om at jeg måtte stille for retten onsdag klokken 08.00 (norsk tid), sier Hussein til AFP tirsdag.

- Det er viktig at folk får vite hva som foregår, sier Hussein i en invitasjon til journalister der hun ber dem komme til rettsmøtet og piskingen.

- De vil piske meg 40 ganger, og også ilegge meg en bot på 250 sudanske pund (omkring 600 kroner).

Arrestert på restaurant

Hussein sier hun var på en restaurant 3. juli da politiet kom inn og beordret 13 kvinner som hadde på seg bukser om å bli med dem til politistasjonen.

Ti av kvinnene ble kalt inn til politistasjonen to dager senere og fikk ti piskeslag hver, ifølge Hussein, som selv kler seg i hijab.

Kvinnene som ble pisket tidligere denne måneden inkluderte noen fra det animistiske og kristne Sør-Sudan, der sharialovgivningen fra det muslimske nord ikke gjelder.

Tiltalt for å ha vanæret politiet

Politiet har også slått ned på en annen kvinnelig journalist, Amal Habbani, etter at hun skrev en artikkel som fordømte behandlingen av Hussein.

Habbani skrev en artikkel for avisen Ajrass Al-Horreya med tittelen «Lubna, et tilfelle av undertrykkelse av kvinnekroppen».

- Jeg avventer en avgjørelse, sier Habbani til AFP etter at hun ble tiltalt for å ha vanæret politiet, en tiltale som kan gi bøter på flere hundre tusen kroner.

Det arabiske nettverket for menneskerettighetsinformasjon sier tiltalen mot Habbani stammer fra hennes påstand om at arrestasjonen av Hussein «ikke handlet om mote, men var en politisk strategi for å skremme og terrorisere motstandere».

Til forskjell fra mange andre arabiske land, særlig i Golfen, har kvinner en fremtredende plass i sudansk offentlig liv. Likevel sier menneskerettsorganisasjoner at enkelte av Sudans lover diskriminerer kvinner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus