- Svineinfluensa mindre farlig enn vanlig influensa

ET TILBUD: Overlege Rønning ved Folkehelseinstituttet presiserer at å ta Tamiflu er et tilbud, men ikke en anbefaling. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
ET TILBUD: Overlege Rønning ved Folkehelseinstituttet presiserer at å ta Tamiflu er et tilbud, men ikke en anbefaling. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pFor de aller fleste er H1N1-viruset mindre farlig enn vanlig sesonginfluensa, mener direktør for legevakten i Oslo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast.

I likhet med sesonginfluensa kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom og gi komplikasjoner.

Økt dødelighet er normalt også under den vanlige vinterinfluensasesongen.

Bare i Norge regner man med at 1000-1500 dør i løpet av en sesong. I USA mister 36.000 mennesker årlig livet på grunn av influensa. På verdensbasis tar influensa livet av opptil en halv million årlig, ifølge WHO.

Det siste tallet på personer som er smittet av den såkalte svineinfluensaen i Norge er nå 369 personer, og ifølge Folkehelseinstituttet er det fremdeles lav influensaaktivitet her i landet. Noen legevakter rundt i landet merker likevel en økning av pasienter med influensalignende symptomer.

Direktør for legevakten i Oslo sier at de fleste som blir smittet av H1N1-viruset vil få mindre symptomer og kortvarige sykdomsforløp.

- Det spesielle med denne influensaen er at mange av de som har blitt syke er yngre mennesker, mens det vanlige er at sesonginfluensa påvirker eldre mennesker, sier Endre Sandvik til Forskning.no.

Forklaringen på dette kan være at det sannsynligvis finnes likheter mellom dagens virus og tidligere influensaer som Asiasyken (slutten av 50-tallet) og Hongkongsyken (årsskiftet 1969-70) – og at mennesker over 40-50 år dermed har dannet antistoffer mot denne typen influensa.

Les også: Ta knekken på influensaen

Karin Rønning, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, mener at tolking av tall får situasjonen for unge mennesker til å se verre ut enn den er. Selv om noen unge mennesker får alvorlige komplikasjoner er det eldre som er mest utsatt for dette, som ved vanlig influensa:

- De eldre som blir smittet har høyest dødelighet, men det er mange flere yngre som er smittet. Så dette har også å gjøre med tolking av tallene, sier Rønning til Forskning.no.

- Tamiflu et tilbud, ikke en anbefaling

De vanligste komplikasjonene i forbindelse med influensaen er pustevansker som følge av en viral lungebetennelse.

Les også: - Større risiko for lungebetennelse

Legevaktdirektør Sandvik sier at hvis man får symptomer som feber, hoste, vond hals og kroppsverk, så er det viktig at man tar Tamiflu. Men han understreker at medisinen ikke har noen effekt med mindre man har klare symptomer.

Det finnes fortsatt ingen kliniske studier av hvor effektive antivirale legemidler, som Tamiflu, er mot svineinfluensaen. Men man regner med at de også skal virke mot den nye influensaen, i og med at de vanligste midlene - oseltamivir og zanamivir, som er ingrediensene i Tamiflu og Relenza - virker mot sentrale prosesser i viruset.

Rønning fra Folkehelseinstituttet presiserer at å ta Tamiflu er et tilbud, men ikke en anbefaling.

- Vi mener at de aller fleste vil ha lite nytte av det, og at det ikke er verdt de pengene de koster på apoteket. Man kan nok få et litt lettere sykdomsbilde, men vi anbefaler det bare til de som får kraftige symptomer og de med immunsvikt fra før av, sier hun til Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus