Venezuela hjemkaller ambassadør fra Colombia

PÅ IS: Vi vil legge våre diplomatiske forbindelser med Colombia på is, sa president Chávez tirsdag. (Foto: Scanpix)
PÅ IS: Vi vil legge våre diplomatiske forbindelser med Colombia på is, sa president Chávez tirsdag. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVenezuelas president Hugo Chávez hjemkaller landets Colombia-ambassadør som følge av striden om de svenske våpnene som havnet hos FARC-geriljaen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om FARC

* Venstreorientert geriljabevegelse stiftet i 1964. Fullt navn er Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias væpnede revolusjonære styrker).

* Har tidligere hatt om lag 17.000 soldater under våpen, men anslås i dag å være redusert til mellom 6.000 og 10.000 medlemmer. Omtales som den mektigste geriljagruppa på den vestlige halvkule.

* Det siste tiåret har FARC blitt stadig mer involvert i produksjon og smugling av kokain. De opprinnelige politiske målene om jordreformer og sosial rettferdighet har kommet i bakgrunnen.

* Geriljaen har bortført flere hundre personer. Mange av disse er kidnappet med ønske om å inndrive løsepenger. Geriljaen tar også politikere, soldater og politimenn til fange for å bruke dem som forhandlingskort.

(Kilder: Reuters, NTB)

– Jeg har hjemkalt vår ambassadør og våre tjenestemenn i diplomatiet fra Bogotá. Vi vil legge våre diplomatiske forbindelser med Colombia på is, sa Chávez tirsdag.

Venezuela vil samtidig suspendere alle handelsavtaler som er inngått med Colombia, og det vil bli funnet nye leverandører som kan erstatte varene som i dag importeres fra Colombia, sier Chávez.

Tiltakene er en reaksjon på uttalelser fra Colombias visepresident Francisco Santos om at Venezuela har forsynt FARC-geriljaen med våpen.

Chávez sier Colombias president Álvaro Uribe og hans regjering har opptrådt «uansvarlig» i saken, og han insisterer på at det ikke finnes beviser for at Venezuela solgte de svenskproduserte våpnene til FARC.

Sverige krever svar

Svenske myndigheter har bekreftet at våpnene som ble funnet hos FARC, opprinnelig ble solgt til Venezuela. De krever nå svar fra Venezuela om hvordan våpnene kom på avveie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bedt tjenestemenn i Venezuela om å gi oss informasjon om hvordan de tror disse våpnene havnet i en FARC-leir, sier politisk rådgiver Jens Eriksson i det svenske handelsdepartementet.

Det er panservernvåpenet AT4, med en kaliber på 84 millimeter, som ble funnet i en av FARCs leirer i fjor sommer.

Colombia tok kontakt med den svenske våpenprodusenten Saab Bofors Dynamics, som kunne identifisere våpnene som del av en leveranse til Venezuelas hær, skriver det colombianske nyhetsmagasinet Semana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenbeslag

Colombias visepresident Francisco Santos hevder det er Venezuela som har forsynt FARC med våpnene.

– I flere operasjoner har vi tatt beslag i våpen og kraftig ammunisjon som Venezuela har kjøpt fra et europeisk land for så å selge det til FARC, sa Santos til radiostasjonen Caracol mandag.

Colombia har lenge mistenkt Venezuelas president Hugo Chávez for å støtte den colombianske FARC-geriljaen, og det er grunn til å anta at to generaler i den innerste kretsen til Chávez står bak våpensalget, skriver Semana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chávez hevder på sin side at FARC har fått våpen fra flere land, deriblant USA, Russland og Israel. Han avviser beskyldningene mot Venezuela som grunnløse og resultatet av «storstilt manipulasjon».

– Styresmaktene i Colombia viser med dette at de slett ikke bryr seg om forholdet til Venezuela.

Stanser eksporten

All våpeneksport fra Sverige til Venezuela vil inntil videre bli stanset, sier Inspektionen för strategiske produkter (ISP) til det svenske nyhetsbyrået TT.

Siden årtusenskiftet er det eksportert våpen for 474 millioner svenske kroner fra Sverige til Venezuela. Hver enkelt leveranse må godkjennes av ISP, og mottakerlandet må dessuten underskrive en erklæring om sluttbruk.

Administrerende direktør Tomas Samuelsson i Saab Bofors Dynamics sier reglene om sluttbruk sjelden blir brutt.

– Dessverre er det slik at våpen noen ganger dukker opp på steder hvor de ikke skulle vært, men det skjer svært sjelden. Når det skjer, skyldes det vanligvis tyveri, sier Samuelsson. (©NTB)