Tror på Obama-hjelp mot olje i nord

PÅ KRIGSSTIEN: Bellona-leder Frederic Hauge vil engasjere sine vernevenner i USA mot oljeboring i Lofoten. Foto: Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: Bellona-leder Frederic Hauge vil engasjere sine vernevenner i USA mot oljeboring i Lofoten. Foto: Scanpix

<pFrederic Hauge mobiliserer Kennedy-familien i kampen for et oljefritt Arktis. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag holdt Robert Kennedy Jr. innlegg sammen med Hauge i Lofoten.

Han er nevø av president John F. Kennedy og en personlig venn av Bellona-lederen. Med på laget er også investoren Lois Quam. De to har betydelig innflytelse på demokratenes miljøpolitikk i USA.

Robert Kennedy Jr. vil stanse borring etter olje i nord. (Foto: Scanpix)Robert Kennedy Jr. vil stanse borring etter olje i nord. (Foto: Scanpix)

Formålet med besøket er å løfte oljemotstanden i nord opp på et internasjonalt nivå.

Mens tidligere president George W. Bush åpnet opp for oljeleting i sensitive deler av Alaska, har Barack Obama vært langt mer restriktiv.

Lofoten først

Det ønsker Hauge å dra nytte av for å skape en nord-atlantisk motstand mot oljeboring i nord. Først ut er slaget om Lofoten.

- Jeg tror vi kommer til å få høre en meget klar tale i dag av Kennedy, sa Hauge til ABC Nyheter før talen tirsdag.

Robert Kennedy Jr. er en kjent og innflytelsesrik miljøaktivist i USA. Han er en varm tilhenger av president Barack Obama, og hans kamp for å begrense amerikanske CO2-utslipp. Han var også en av favorittene til å bli ny sjef for Environmental Protection Agency (EPA).

Fra den norske regjeringen stiller finansminister Kristin Halvorsen og miljøvernminister Erik Solheim, begge fra SV som har programerklært vern av Lofoten.

Nå vil Hauge bruke Obamas nye miljøiver for å holde Arktis oljefritt.

- Kampen om olje i nord i USA har vært en av de store konflikten før valget, sier Hauge.

Avgjort neste år

Et stridspørsmål i valgkampen i USA var åpning for oljeleting i Alaska, og George W. Bush avsluttet sin presidentperiode med å lempe på flere restriksjoner for oljeleting.

Obama har allered innskrenket letemulighetene, og har sagt at han er motstander mot oljeboring i områder i Alaska som nå er vernet.

Hauge tror Obama vil sette en stopper for forgjengerens oljeleting i Alaska, og satser på at signaleffekten når Norge. Oljeboring i Lofoten og Vesterålen vil bli en viktig kampsak under høstens stortingsvalg. Et endelig vedtak blir trolig tatt neste år, etter at Arbeiderpartiets landsmøte har sagt sin mening om saken.

Deretter vil striden stå om Jan Mayen etter at regjeringen i vår signaliserte at de ville starte en «åpningsprosess» for oljeleting i området.

Bellona-leder Frederic Hauge svarte med å løfte konflikten opp på internasjonalt nivå, og starte kampen for et internasjonalt vern av hele Arktis.

Den norske miljøorganisasjonen håper dermed at den amerikanske regjeringen har gått fra å være en fiende til en mektig alliert i oljekampen.

- Vi kommer til å jobbe sammen med amerikanske myndigheter om Arktis og hvordan den internasjonale politikken skal utformes, sier Hauge.

Personvernpolicy