Meny

Legende til Norge

Legenden Jack Bruce er på vei til Notodden. Foto: Johnny Andreassen
Legenden Jack Bruce er på vei til Notodden. Foto: Johnny Andreassen

Jack Bruce lover å spille noen av de gamle Cream-låter han og Eric Clapton slo igjennom med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her under en hyllestkonsert for avdøde Jeff Healey i Toronto i fjor. Foto: J.P. Moczulski (AP Photo/The Canadian Press/Scanpix)Her under en hyllestkonsert for avdøde Jeff Healey i Toronto i fjor. Foto: J.P. Moczulski (AP Photo/The Canadian Press/Scanpix)

DRAMMEN (ABC Nyheter): En av Englands største rockbassister, kjent fra samarbeidet med Eric Clapton i Cream, spiller sammen med den legendarisk Procol Harum-gitaristen Robin Trower på

Notodden Bluesfestival

i morgen.

I musikermiljø har 66 år gamle Jack Bruce en kanskje enda sterkere posisjon enn tidligere bandkompis Eric Clapton. Han var en pionér på sitt instrument på en måte Clapton ikke kan påberope seg. Han utviklet et glidende basspill som bare rullet av gårde i frigir og med en utrolig fulltoneskala, og har i stor grad farget størrelser som Sting, Flea i Red Hot Chili Peppers, Mick Karn i Japan og Jaco Pastorius.

Havnet i koma

Man kan heller ikke ta fra Jack Bruce at han har en av tidenes største rockstemmer. Noe bilprodusenten Renault var klar over da de valgte seg Cream-låta «I Feel Free» i en nyinnspilling med Jack Bruce midt på 80-tallet i anledning lansering av en ny bil.

- Da jeg ble veldig syk for fem år siden måtte jeg lære meg å snakke igjen etter å ligget i koma lenge. Det var spennende da Cream skulle gjenforenes med tanke på at stemmen min er så godt kjent hjemme i England. Jeg måtte faktisk lære meg å synge igjen, forteller Bruce som synes det er vanskelig å velge mellom Eric Clapton og turné-kompis Robin Trower.

- Den er tøff. Men jeg står nok nærmere Robin. Eric er så utrolig ambisiøs. Han gikk i en retning, hadde alltid en agenda, og levde ikke i øyeblikket. For Robin handler det kun om musikk. Han er ikke rik, men har fulgt drømmen sin med en ærlighet som gjør han til noe helt spesielt.

Har pakket Cream-bagen

En av Jack Bruces tidlige makkere. Foto: Carl de Souza (AFP Photo/Scanpix)En av Jack Bruces tidlige makkere. Foto: Carl de Souza (AFP Photo/Scanpix)

Selv om mange musikkjennere er vel så opptatt av hans kvalifikasjoner innen jazzrock, er det ingen tvil om at det er Cream-bagen han pakker for Norgestur denne gangen. Sammen med gitaristen som mange kalte Jimi Hendrix arvtager på begynnelsen av 70-tallet.

- Vi kommer garantert til å spille noen Cream-låter, og ganske sikkert også noen av sangene Robin Trower og jeg lagde for snart 30 år siden, som for eksempel «Calmin» og «Into Money». Men det er de nye sangene som virkelig sitter. Det blir flott å se publikum groove seg inn i dem, flirer en usedvanlig opplagt Jack Bruce.

- Å stå på scenen er morsommere enn alt annet i verden. Jeg beundrer artister som står på scenen til de detter ned. Som for eksempel Duke Ellington og hans band som levde for musikken. For dem var det ikke en jobb og det er ikke for meg heller. Jeg sammenligner det gjerne med å være en fugl. Du kan ikke be den være stille, forteller Jack Bruce er glad for å være norgesaktuell igjen.

For skotten Jack Bruce begynte eventyret i 1962 sammen med bluesens far i England: Alexis Korner og hans Blues Inc. En ung Charlie Watts, senere Rolling Stones, satt bak trommene. Og Dick Heckstall-Smith, senere kjent fra både John Mayalls Bluesbreakers og Colosseum, ble hans mentor ved hjelp av sin eminente saksofon. Jack og Dick reiste videre til det ikke mindre banebrytende 60-talls bandet Graham Bond Organisation der to tredjedeler av Cream spilte sammen. Jack Bruce og Ginger Baker hadde med andre ord rytmikken inne i god tid før Claptons bluesgitar løftet dem alle til evig stjernestatus.

- Dick Heckstall-Smith var min store mentor. Både innen musikk og i livet generelt. Intellektuelt var han litt av en «free spirit», musikalsk var han rett og slett fantastisk. Og han var min venn. Jeg savner han veldig mye, kommer det med følelse fra Jack Bruce.

Bodde hos Watts

- Men også Charlie Watts var snill og hjelpsom. Han lot meg bo i leiligheten sin en stund, til dama hans kastet meg ut. Musikalsk er nok Charlie og jeg oppdratt ganske likt, men jeg har den klassiske bakgrunnen som han mangler. Bernie Worrell (Parliament, Funkadelic, Talking Heads) er den eneste jeg kjenner som har en lignende klassisk bakgrunn som meg. Charlie Watts satt mer i bebop. Jeg hadde friere former som Ornette Coleman, røper han videre. Og er glad han fant frem til bluesen og Alexis Korner i 1962.

- Jeg tror ikke det finnes personligheter som Alexis innen musikk lenger. Han ignorerte grensene mellom jazz, R'n'B, blues og rock. Og hvis det ikke var for The Beatles som forandret alt, ville Alexis Korners Blues Inc. blitt store. Jeg var en jazz-snobb som ble introdusert til Alexis verden. Det var der jeg lærte å spille - der jeg lærte det jeg kan.

Bruce har i andre intervjuer sagt at han elsker mye plass og rom. At han allerede som ung jazzmusiker elsket trioformatet uten pianist fordi det gir bassen og stemmen hans mye større muligheter for virkelig å åpne opp noe i musikken. Dette tok han med seg da rockens første supergruppe, Cream, ble startet i 1966.

- Eric er gitarist, et instrument folk flest legger mer merke til. Jeg valgte bassen, og ser meg selv først og fremst som en musiker som kunne spilt hvilket som helst instrument. Karer som Sting (The Police) og Flea (Red Hot Chili Peppers) har fortalt meg at basspillet mitt har betydd mye for dem, at jeg har påvirket dem. Akkurat som Tamla Motown påvirket meg. Jeg har nok gitt mine bidrag, men det hører med til historien at jeg var heldig med tiden jeg vokste opp i, avslutter en spillesugen Bruce.

På Notodden Bluesfestival

Jack Bruce spiller på BluesTown Stage under festivalåpningen på Notodden Bluesfestival i morgen kveld sammen med Robin Trower og Gary Husband. I tillegg spiller han i Sliperihallen på lørdag (1. august), også her sammen med Trower og Husband .

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen
Siste nytt
20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus