Vil stanse organisert tigging

<pKrF-leder Dagfinn Høybråten vil ha slutt på at busslaster med organiserte tiggere kommer til Norge, der mange av dem begår kriminalitet. – Vi kan ikke la det skli lenger ut, sier han.</p

FORBYS?: Dagfinn Høybråten og KrF ønsker å sette en stopper for organisert tiggevirksomhet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
FORBYS?: Dagfinn Høybråten og KrF ønsker å sette en stopper for organisert tiggevirksomhet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti åpner nå for å skjerpe lovverket, muligens ved å innføre forbud mot tigging, for å få bukt med problemene knyttet til utenlandske tiggere som begår kriminalitet i Norge ved siden av tiggingen.

Høybråten betegner organisert tigging som et ordensproblem. (Foto: Scanpix)Høybråten betegner organisert tigging som et ordensproblem. (Foto: Scanpix)

Skulle KrF komme i regjering etter stortingsvalget denne høsten, er dette en av sakene han vil ta tak i, lover han.

– Ifølge politiet blir de busset inn hit, og de er rimelig godt organisert. Dette er ikke bare et sosialt problem, det er også et ordensproblem. Vi kan ikke la det skli ut videre, sier Høybråten til NTB.

Tyvegods i bagasjen

Politiet har gjennom en rekke medieoppslag fortalt om store beslag av tyvegods i bagasjen til rumenske tiggere som er på vei hjem etter et opphold i Norge. Parallelt med tigging på gata i Oslo, blir det begått omfattende vinningskriminalitet, ifølge politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Høybråten påpeker at det ikke bare dreier seg om kriminalitet som må bekjempes, også fattigdomsaspektet er svært framtredende, og problemet må derfor angripes fra flere kanter.

Les også: Politiet vil stanse kriminelle rumenere på grensa

Les også: Østeuropeere øverst på krimtoppen

– At vi har utenlandske tiggere på gatene i Norge, er et symptom på de store forskjellene i Europa. Vi må behandle både symptomene og årsakene, ved å vurdere innstramming av lovverket og samarbeide med myndighetene i enkeltland og EU gjennom Schengen, sier Høybråten. (©NTB)

Debatt: Hva mener du? Bør tigging forbys? Si din mening i kommentarfeltet.