Meny

Snart kan maten din bli gratis

GAMBLING OM MATEN: Om ikke lenge har du muligheten til å trille ut av butikken med en full, og gratis, handlevogn. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av året kan du gamble på å slippe å betale for matvarene dine.

- Konseptet er banalt enkelt, og vi håper å kunne starte opp i løpet av 2009, sier Jens Petter Høili til ABC Nyheter.

Han er daglig leder av og investor i selskapet FairChance Group AS, som har funnet opp et ganske uvanlig lotterikonsept. Ved å satse en krone når du skal betale i kassen, kan du slippe unna hele matregningen.

- Du får beskjed der og da om du får handlevognen gratis, forteller Høili.

Overskuddet går til organisasjonene Røde Kors, Redd Barna, Johann Olav Koss sitt Right To Play og Diambars (som frontes av blant andre fotballheltene Patrick Vieira og Thierry Henry).

- Jeg kan ikke si noe mer enn at dette er et konsept vi jobber med, og som er til behandling hos Kultur- og kirkedepartementet (KKD), kommenterer kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Loddsalg for 1,2 mrd

Lotteritilsynet har allerede sagt ja og gitt lotterisatsningen en omsetningsramme på 1,2 milliarder kroner over tre år. Høili forteller at KKD nå skal godkjenne tilsynets tillatelse, og regner det som en formalitet. Planen er å at konseptet skal lanseres også i Sverige, Finland, Danmark og England. Røde Kors og Redd Barna har signert en global samarbeisdavtale med FairChance Group AS.

- Det er utrolig mange mennesker som går gjennom kassen i dagligvarebutikkene hvert år. Og vi planlegger derfor å gjennomføre flere rene innsamlingsaksjoner også, sier Jens Petter Høili.

Røde Kors jakter på sin side på nye inntektskilder etter at automatforbudet fra 2007 og finanskrisen har senket omsetningen fra 1,6 milliarder i 2006 til 567 millioner i fjor. Med finanskrisen ble 2008-underskuddet nesten like stort som omsetningen. Røde Kors-konsernet dro inn 566,7 millioner i fjor, men fikk et underskudd på hele 522,7 millioner. Med nesten 2,1 milliarder investert i aksjer, obligasjoner og fond ved inngangen av fjoråret, la organisasjonen opp til å kunne hente ut 120 millioner i fortjeneste på investeringene. Isteden tapte man 220 millioner.

Debatt: Er du positiv til matvarelotteriet? Si din mening i kommetarfeltet i bunnen av artikkelen!

Skal tjene millioner på pant

- Vi er veldig preget av utviklingen på finansmarkedet, men styrer mot å gå i balanse i 2010, sier Apeland.

ABC Nyheter skrev i 2007 om planene om å legge inn lotterispill i panteautomatene, slik at Røde Kors kan tjene på pantepengene. Ved utgangen av fjoråret hadde organisasjonen tjent 800.000 kroner. Langt mer skal det bli.

- På sikt håper vi at pantelotteriet skal bringe inn mellom 15 og 20 millioner på årsbasis, kommenterer Apeland.

Enn så lenge må Røde Kors barbere utgiftene. 60 millioner skal spares inn før årsskiftet, og 17 årsverk er allerede kuttet bort.

- Vi er i full gang med å redusere kostnadene, og vurderer å kutte ytterligere 16 årsverk, forteller kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus