Meny

Vil bygge lekeby til 200 millioner

Moderne kriger utkjempes gjerne i tettbygde strøk. Nå vil Forsvaret bygge en kunstig by for å øve utenlandsstyrkene i dette. Foto: Forsvarets mediesenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret trenger å øve bykrig. Nå ønsker de å bygge en kunstig leke-by i skogene rundt Rena. Prislapp: 200 millioner kroner.

De norske operasjonene i utlandet har forsterket Forsvarets behov for en ny gigantisk lekegrind. De ansvarlige vil bygge en egen mini-by i skogene rundt Rena for at større enheter skal få trent med skarp ammunisjon i en urban setting.

- Jeg er veldig sikker på at dette kommer, sier brigader Barthold Hals om den planlagte kullissebyen har fått navnet «Kvadraturen».

Erfaringer fra Gaza

- Det er krevende å krige i tettbygde strøk, sier brigader Barthold Hals og viser til siste Gaza-krig.- Det er krevende å krige i tettbygde strøk, sier brigader Barthold Hals og viser til siste Gaza-krig.

I dag har det norske forsvaret bare mindre anlegg som kan brukes til å trene urban krigføring. I tillegg har man lånt sivile bygg som fraflyttede skoler, men her har det naturlig nok vært vanskelig å trene med skarp ammunisjon.

- Å bygge «Kvadraturen» er en anbefaling fra oss, men selv om jeg ikke har noen garantier håper jeg den blir realisert. Det vil være viktig for både beskyttelse av de norske styrkene og for at de skal kunne løse oppdragene sine, sier brigaderen til ABC Nyheter.

Han sier at de fleste væpnede konflikter i dag utkjempes i bebygde strøk, og viser til at erfaringene fra Israels siste krig på Gaza også synliggjør behovet for å trene i tettbygde strøk.

- Men det er jo også slik at den part som føler seg underlegen vil trekke inn i bebygde områder. De vet at det er et krevende område, sier Hals som også bekrefter at man ønsker å trene luftstyrker i forbindelse med operasjoner i byområder, selv om flyene ikke vil få skyte med skarp ammunisjon i treningsområdet.

200 millioner kroner

I en studie skrevet av Hals som er sjef for TRADOK (Hærens Transformasjons- og Doktrinekommando), anslår man at det vil koste om lag 200 millioner kroner å bygge den kunstige byen.

I ti år har man bygget og utviklet det gigantiske øvingsområdet Regionfelt østlandet (RØ). Så langt har man - ifølge Forsvarets egne tall - brukt 1,8 milliarder kroner på feltet.

Men ønsket om en kunstig by hvor flere hundre soldater skal kunne bruke skarp ammunisjon, er ennå ikke finansiert. Brigader Hals skriver i sin studie at pengene enten kan benyttes ut fra et tidligere anslag om at utviklingen av RØ ville koste 2,1 milliarder innen 2014, eller at det bevilges friske midler.

Nevner ikke problemer

I sin 13 sider lange studie nevner TRADOK-sjefen ikke eventuelle problemer som en by bygd av kullisser vil kunne medføre.

Selv om lederen for organisasjonen «Stopp Regionfelt Østlandet», Einar Gjems, innser Forsvarets behov for å trene soldater i urban krigføring, er han ikke overbevist om at Rena-området er det beste.

- Jeg ser ikke at man i denne studien går inn på problemer knyttet til sikkerhet for naboer, støy og eventuelle følgekonsekvenser som økt flyvirksomhet, sier han til ABC Nyheter.

I dag holder Forsvaret fred i RØ i 13 uker etter sankthans, men denne begrensningen har de militære lenge ønsket opphevet. Gjems tror de virksomhetsfrie periodene vil komme under ytterligere press hvis den kunstige byen blir bygd.

I TRADOK-studien nevnes svenske planer om å bygge en lignende installasjon, men det avvises som lite ønskelig å leie seg inn på disse for det norske forsvaret.

Brigader Hals skriver at det blant annet vil være praktiske problemer knyttet til å leie området og mener at det også på lengre sikt vil bli dyrere å benytte svenskenes planlagte anlegg. Likevel åpner han for mulige inntekter for det norske forsvaret ved at et nytt anlegg også kan leies bort til allierte.

Til ABC Nyheter sier Hals at sikkerheten vil stå i høysetet, noe som blant annet forklarer den relativt stive prislappen, og at man vil forholde seg til de eksisterende avtaler som eksisterer ifht Regionfelt Østlandet - selv om han gjerne skulle fått brukt feltet mer.

Her er hele TRADOKs studie (trykk på lenken og så på PDF).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus