Meny

Talibans skikk og bruk

SKIKK OG BRUK: Talibanleder Mullah Omar ser ut til å ville sentralisere bevegelsen ved hjelp av et nytt hefte med regler for sine krigere. Foto: Scanpix/AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban i Afghanistan har gitt ut en bok med regler for sine krigere.

Al Jazeera har fått tak i en kopi av boka, som får det til å virke som at Taliban-leder Mullah Omar ønsker å sentralisere bevegelsen.

Boka har 13 kapitler og 67 artikler som beskriver hva organisasjonen kan og ikke kan foreta seg.

Boka snakker blant annet om å begrense selvmordsangrep, unngå sivile tap og å vinne krigen om den lokale sivile befolkningens oppslutning.

Ifølge Al Jazeeras korrespondent skal nå hver Talibankriger få pocketboka «Det islamske emiratet i Afghanistans regler for mujahedin».

Forbudt å danne nye grupper

I boka slår Taliban-leder Mullah Omar fast at det er forbudt å danne nye militante grupper. Hittil har individuelle Taliban-kommandanter hatt en stor grad av selvstendighet, og ofte selv bestemt hva slags aksjoner de skal gjennomføre og hvordan de skal drive territoriet de kontrollerer.

Al Jazeeras korrespondent James Bays mener boken ser ut til å være et forsøk fra Mullah Omars side på å bringe hele Taliban under sin kontroll.

- Jeg tror [Mullah Omar] forsøker å bringe alle de spredte delene av Taliban sammen under en paraply, samt å skille ut de elementene som simpelthen er kriminelle, sier Afghanistan-eksperten Michael Griffin til Al Jazeera.

- Men dette er vanskelig, siden mange er med i Taliban rett og slett fordi det betaler seg.

Færre selvmordsangrep

Boken oppfordrer også til å begrense bruken av selvmordsaksjoner til store og viktige mål, og gir retningslinjer for hvordan Taliban skal behandle sine krigsfanger.

«Når en representant for myndighetene, soldat, kontraktør eller arbeider for slaveregjeringen blir tatt til fange kan ikke disse fangene angripes eller skades,» heter det.

«Å slippe fanger løs mot penger er strengt forbudt.»


Boken ser ifølge Al Jazeeras korrespondent James Bays ut til å være et forsøk på å vinne over sivilbefolkningen til Talibans sak, i tillegg til å bringe alle Talibankrigere under Mullah Omars kontroll.


- Nylig har Nato-sjefen her publisert et nytt taktisk direktiv der det heter at sivile ikke skal bombes. Dette er nærmest de samme ordene som i disse reglene for Talibankrigerne, sier Bays.

- Begge sider forsøker å vinne oppslutningen til sivilbefolkningen i sine områder, fortsetter han.

Boken lanseres mindre enn en måned før det avholdes presidentvalg i Afghanistan.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus