Meny

Kjemper for gurkhaene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Absolutely Fabulous»-stjernen Joanna Lumley driver kampanje for nepalske elitesoldater.

Den britiske skuespillerinnen Joanna Lumley hilser på en tidligere britisk soldat. Foto: Scanpix/AFP.Den britiske skuespillerinnen Joanna Lumley hilser på en tidligere britisk soldat. Foto: Scanpix/AFP.

Hundrevis av gurkha-veteraner og deres familier samlet seg øst i Nepal tirsdag for å ønske Joanna Lumley velkommen.

Skuespillerinnen driver en kampanje for å la dem bosette seg i Storbritannia.

Lumley har blitt hyllet av de tidligere britiske soldatene, og mange av dem hadde reist langveis fra for å takke henne for den vellykkede kampen for å endre regjeringens politikk.

Med i 200 år

Gurkhaene har vært del av den britiske hæren i nesten 200 år, og mer enn 45.000 av dem har dødd i britisk uniform.

Omkring 3500 tjenestegjør for tiden i den britiske hæren, blant annet i Afghanistan.

Den britiske regjeringen gjorde retrett møtt med Lumleys kampanje, og annonserte i mai at alle gurkhaveteraner som hadde tjenestegjort minst fire år i hæren, kunne søke om opphold. Tidligere kunne bare de som hadde blitt veteraner før 1997 søke.

- De modigste av de modige

Indisk-fødte Lumley ble en frontfigur for mennene hun har kalt «de modigste av de modige» etter at hun ble med i kampanjen i 2007. I Norge er den 63 år gamle stjernen mest kjent for sin rolle i tv-serien «Absolutely Fabulous».

Siden hun kom til Kathmandu søndag har hun overalt blitt hilst med bannere som «Gudinnen Joanna» og «Velkommen Joanna, Nepals datter».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus