Meny

Religionen styrkes i Russland

<strong>DENGER IKKE KONA:</strong> Statsminister Vladimir Putin er fast kirkegjenger og en populær mann i Russland. Eller som en ung kvinne sier: «Han denger ikke kona, forsømmer ikke barna og går ikke på fylla!». Foto: AP/Scanpix
DENGER IKKE KONA: Statsminister Vladimir Putin er fast kirkegjenger og en populær mann i Russland. Eller som en ung kvinne sier: «Han denger ikke kona, forsømmer ikke barna og går ikke på fylla!». Foto: AP/Scanpix

Religionen styrker sin stilling i Russland, og det spilles på nasjonalistiske strømninger med røtter mer i tsartiden enn i Sovjetunionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stalin blir rehabilitert som historisk person, men det betyr ikke at stalinismen kommer tilbake. Den nye læreboken i historie og samfunnskunnskap tegner et langt mer positivt bilde av Stalin. Det har ført til protester fra historikere og noen lærere.

Men blant vanlige mennesker kan man møte det syn at Stalin også hadde positive sider.

Den store TV-serien «Stalin Live» (den heter faktisk det på russisk) er på 40 episoder og sendes i reprise. I sommer brukte jeg tre døgn på å avspille den. Der er det en sammensatt og tvilende Stalin vi møter, selv om han tegnes mer sympatisk og menneskelig enn i Krusjtsjovs avstaliniseringsprosesser.

Stalin er i ferd med å bi populær igjen i Russland. Foto: APStalin er i ferd med å bi populær igjen i Russland. Foto: AP

Stalin brutal og sentimental

Det legges over hodet ikke skjul på at stalinismen var et forferdelig system som rammet uskyldige, og vi møter en diktator som kunne opptre meget brutalt samtidig som han var sentimental og elsket blomster og små barn. Det antydes til og med at Stalin slo ihjel sin yndlingshustru Nadjesda som ligger begravd på Novodevitsje-kirkegården der vi også finner graven til Khrusjtsjov.

Den motsetningsfylte Khrusjtsjov

Når jeg står der og ser på gravmonumentet i hvit og sort marmor, som symboliserer det motsetningsfylte i Khrusjtsjovs personlighet, tenker jeg på den opposisjonelle billedhuggeren Ernst Njeizvestnij som kranglet offentlig med sovjetlederen som var så kritisk til moderne kunst at han fikk støtte også av konservative nordmenn. Flere tusen skrev til den sovjetiske ambassaden i Oslo. Etter hans død fikk Njeizvestnij i oppdrag av familien å lave gravmonumentet. Jeg glemmer aldri avskjedsselskapet i atelieret før Ernst emigrerte. Der traff jeg blant annet Khrusjtsjiovs sønn, Sergej, som senere emigrerte til USA og i dag er amerikanske statsborger, slik også Stalins datter, Svetljana, ble før ham.

Khrusjtsjov sammen med Fidel Castro. Foto: ScanpixKhrusjtsjov sammen med Fidel Castro. Foto: Scanpix

Stalin sviktet sin sønn

Vi får i TV-serien et hjerteskjærende inntrykk av hvordan Stalin sviktet sin sønn Jakob som ble tatt til fange av tyskerne. Men her møter vi en ny versjon som jeg ikke vet er sann: Jakob døde under trefningene, men en kamerat tok hans papirer og utga seg for å være ham. Tyskerne utnyttet dette maksimalt i sin propaganda i det de trodde at det virkelig var Stalins sønn de hadde tatt til fange. Det trodde også Stalin.

Stalinbilde på veggen

I den lille byen Goritsy ved Østersjø-Volga-kanalen besøkte vi i sommer en eldre kvinne. Hun hadde et Stalin-bilde på veggen og forklarte at hadde ikke Stalin bygget kanalen i 1930-1950-årene, så hadde ikke vi kunnet besøke henne i det gamle, laftede huset. Det hadde tilhørt besteforeldrene som hadde fått støtte til å flytte det da vannet steg. De hadde begge jobb i kanalsystemet.

Mennene går på fylla

Da vi bemerket at hun ikke hadde noe familiefoto med ektemannen, svarte hun fnysende:

«Ham måtte jeg bare kaste ut; han begynte jo å drekke!»

På dette området har lite forandret seg. Russiske menn drikker for mye og dør yngre enn i noe annet europeisk land. En ung jente sa i en rundspørring nylig at hun helst ville ha en mann som Putin for «han denger ikke kona, forsømmer ikke barna og går ikke på fylla!» Bortsett fra i sentrum av Moskva og St. Petersburg der det brutale politiet OMO patruljerer, opplevde jeg også denne gang mye flatfyll ut på landsbygda og i provinsbyene.

Var Stalin en troende?

Når det gjelder Stalin, fremheves hans rolle i den annen verdenskrig, den russerne gjerne omtaler som Den store fedrelandskrigen. Noen går så langt at de minner om at georgieren Josef Dsjugasvili egentlig var russer og at han var dypt religiøs, selv om han, bortsett fra en periode under den annen verdenskrig, forfulgte de troende og lot kirker og klostre rives eller tas i bruk til andre formål. I TV-serien opplever vi stadig at Stalin plages av sin samvittighet slik tilfellet var med både Ivan den grusomme og Boris Gudonov.

Kirkegjengeren Putin

Et sted så jeg et hjemmelaget ikon av Stalin. Enkelte ekstremister har foreslått at han skal kanoniseres, men det har den ortodokse kirken satt seg absolutt imot. Dette har Putin, som selv ofte går i kirke, sagt seg enig i. Han deltok i 2007 sammen med den nå avdøde patriark Aleksej II da en kirke og et minnesmerke ble innviet i en liten by utenfor Moskva som omtales som «Russlands Golgata». Der ble tusener, mange av dem troende, henrettet.

Ifjor kom en prosesjon som hadde gått til fots helt fra den beryktede fangeleir på Solovetsky-øya i Kvitsjøen, med et stort trekors. Mange troende som falt som offer for stalinismen, er gjort til helgener av kirken og man kan se moderne ikoner av dem enkelte steder.

Kirken blander seg opp i alt

Den ortodokse kirke, som er en av fire offisielle religioner i Russland (de andre er Islam, buddhisme og jødedom), styrker sin stilling med statsledelsens hjelp. Offisielt er det et skille mellom stat og kirke, men i praksis blander de ortodokse seg opp i alt. De overtar stadig mer av det sosiale hjelpearbeidet og oppdragelsen. President Dmitrij Medvedev sa i sommer at staten ville lønne religionslærere og feltprester. Dette har møtt sterk kritikk fra forfattere og akademikere, som mener at det svekker den frie tanke som er en forutsetning for forskning og kultur.

Kulturen friere enn mediene

De russiske statlige myndigheter har skjerpet kontrollen med massemedier som fjernsynet og aviser med stort opplag (de små er fortsatt ganske frie). Men de blander seg stort sett ikke opp i teater, litteratur og bildende kunst. Derfor kan man oppleve åpenhjertige filmer basert på meget kritiske bøker, blant annet Solsjenitsins «Den første krets» og Pasternaks «Dr. Sjivago». Solsjenitsin er nærmest gjort til helgen av statsledelsen på grunn av hans skepsis til Vesten og demokratiet.

Prester som sensorer

Mens det stadig gripes inn overfor massemediene og kritiske journalister fortsatt myrdes, legger altså staten seg ikke opp i kunst og kultur generelt. Det gjør derimot kirken. Prester og munker opptrer som sensorer og har fått stengt flere kunstutstillinger og avlyst teateroppsettinger. Det bryr folk flest seg ikke om, for de strømmer til kirkene i stadig større antall.

Gudstjeneste ved Den røde plass

Nylig opplevde jeg en friluftsgudstjeneste utenfor en liten kirke like ved Den røde plass. Der var det stappfullt av unge og yngre som korset seg og tok imot nattverden, mens det var nesten folketomt ved Lenin-mausoleet lenger borte.

«Russland har endelig avsluttet krigen mot Gud», sa en ung prest som jeg kom i prat med, «det er kirken som skal gjenreise samfunnsmoralen og redde Russland internasjonalt. Gud er med oss.»

Da jeg innvendte at det er andre offisielt anerkjente religioner i Russland, hele 20 prosent er muslimer. korset han seg og sa:

«En sann russer er en ortodoks troende!»

Men presten var ikke sint på meg. Han velsignet meg og ga med et lite trekors med kjede til å ha rundt halsen, et slikt jeg tidligere hadde fått av gamle koner og munker. Der står det:

«Frels meg og beskytt meg!»

Finanskrisen rammer

Den internasjonale finanskrisen og de lave olje- og gass prisene har også rammet Russland. Det har gått ut over oligarkene, selv om mange av dem fortsatt er søkkrike og demonstrerer sin rikdom på en vulgær og provoserende måte. Moskva City med bygninger som skal bli de høyeste i Europa, er forsinket, og boligblokker for de rike står uferdige eller tomme. Men russiske økonomer jeg har snakket med, sier at Russland fortsatt har nok av penger og de tror at de skal komme bedre ut av krisen enn enkelte vestlige land. Vanlig folk er imidlertid bekymret. Noen er blitt arbeidsledige og det har vært tilløp til demonstrasjoner flere steder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:52 Venstre innkaller til hastemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland
Siste nytt
10:52PolitikkVenstre innkaller til hastemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24VerdenRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus