Meny

Advarer fotball-Europa mot hvitvasking

Massive spillersalg åpner for hvitvasking av penger og annen kriminalitet, advarer Financial Action Task Force i en fersk rapport. Sommerens dyreste overganger står Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic for. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store penger lokker kriminelle på banen.

(ABC Nyheter): Når milliardene florerer på overgangsmarkedet, gjør det europeisk fotball til en attraktiv arena for hvitvasking av penger. I en fersk rapport advarer Financial Action Task Force (FATF) om utviklingen innen fotballindustrien.

- Man hører veldig ofte ting i forhold til overganger, agenthonorarer, klubbkjøp og lignende, hvor ærlighet ikke varer lengst og det knapt er god forretningskikk som settes i høysetet, sier talentspeider Tor-Kristian Karlsen til ABC Nyheter.

- Mindre ærlige aktører

Videre melder Karlsen følgende:

- Dessverre er det nok grunn til å tro at mange overganger skjer for overgangens egen skyld. På et salg til 10-15 millioner euro er det minst ti prosent - ofte mer - som går andre steder enn til selgende klubb og da er det klart at selve overgangen genererer lukrative pengeprosesser både for ærlige og mindre ærlige operatører. Der det eksisterer store pengetransaksjoner, eksisterer det også ulumskheter. Slik er dessverre verden og fotballen er intet unntak.

I 2007 omsatte europeisk fotball for svimlende 13,8 milliarder euro, vel 122 milliarder norske kroner. Store pengestrømmer i kombinasjon med svake klubbsystemer baner veien for kriminelle. FATF har undersøkt ståa i Argentina, Belgia, Brasil, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Norge, Sverige, Sveits og Storbritannia, mens 25 land har besvart spørsmål fra organisasjonen. Mer enn 20 hvitvaskingssaker er påvist i FATF-rapporten.

Toppfotballen er særlig sårbar fordi kontrollmekanismene er fraværende, og det sjekkes ikke hvor de store summene kommer fra eller ender opp.

Bygger opp kriminelle

- Det er ikke alltid spillernes ferdigheter eller nødvendighetsgraden av et kjøp overgangen dreier seg, men what's in it for me, sier Karlsen.

Med unntak av en kort periode som sportsdirektør i Fredrikstad har han jobbet i det internasjonale fotballmarkedet siden midten av '90-tallet. Karlsen forteller at det har blitt merkbart mer penger i industrien de siste fem-seks årene.

Financial Action Task Force påpeker at særlig unge spillere kan bli ofre for sportens mektige bakmenn, og at idrettens høye status utnyttes for å bygge opp troverdigheten til kriminelle. Rapporten advarer også om pengetriksing knyttet til overganger og bettingindustrien, hvor kampfiksing har rammet lag i for eksempel Finland og Belgia de siste årene.

Økokrim har ikke gått den norske fotballøkonomien etter i sømmene, opplyser fungerende Økokrim-sjef Arnt Angell. Klubbene i de to øverste divisjonene på herresiden legger i år opp til å omsette for vel to milliarder kroner.

Henla Hauge-saken

- Jeg kan bare huske en sak vi har sett på innen dette feltet, og det gjaldt Rune Hauge for over ti år siden. Saken ble henlagt, sier Angell til ABC Nyheter.

Hauge fikk 50.000 i bot av Norges Fotballforbund for sin rolle i Mikel-skandalen. Tidligere Arsenal-manager George Graham fikk i sin tid sparken og ett års suspensjon fra all fotball etter å ha tatt fått 1,7 millioner kroner fra Hauge. Som belønning for å ha kjøpt Pål Lydersen fra Start.

- I Norge er det for overgangsbeløpene for små og risikoen for høy til at man tør å ty til uærligheter ved kjøp av spillere. I tillegg er systemet gjennomsiktig og åpent. Generelt sett opplever jeg norske fotballmiljøer som seriøse og ryddige, kommenterer Tor-Kristian Karlsen.

Les rapporten her: http://www.fatf-gafi.org/dataoecd/7/41/43216572.pdf

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus