- Allergimedisiner mot diabetes

<pVanlige allergimedisiner har hjulpet overvektige mus med å gå ned i vekt og kontrollere blodsukkeret, ifølge forskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere mennesker lider av fedme og diabetes type 2. Nå bidrar fire nye studier til å forklare hvordan fedme kan forårsake diabetes og hvordan de to sammen kan forårsake ødeleggelse av organer, samt hjertesykdom og død.

Studiene som alle publiseres i den siste utgaven av tidsskriftet Nature Medicine, knytter fedme og diabetes til dårlig immunsystem – og forskerne håper at funnene kan bidra til å utvikle bedre behandling av begge tilstandene, melder Reuters.

Sammen med kolleger har Guo-Ping Shi ved Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School kommet frem til at det er høye nivåer av såkalte mastceller – immuncellene som er ute av kontroll ved allergi og astma – hos overvektige og diabetesrammede mennesker og mus.

- Er trygge for mennesker

De gjorde så forsøk på overvektige og diabetiske mus. Noen av musene fikk to typer antihistaminer som allerede finnes på markedet til å behandle astma og allergi.

Den ene, Zaditor, selges i Norge som Zaditen, og ble brukt av nærmere 17.000 nordmenn i fjor. Det andre var cromolyn. Begge midlene virker ved at de stabiliserer mastcellene hos de som lider av astma eller allergi.

De fete og diabetessyke musene ble delt inn i fire grupper, en gruppe fikk sunn diett, en fikk medisiner, en fikk både sunn diett og medisiner og den siste var en kontrollgruppe. Forskerne kom frem til at musene som ble satt på en sunn diett, fikk noe bedre helse, mens de som enten fikk cromolyn eller Zaditen ble betraktelig bedre.

Den mest markante forbedringen så de imidlertid hos musene som både fikk en sunn diett og antihistaminene – der så man en nesten 100 prosent forbedring på alle områder.

- Det beste med disse medisinene er at vi allerede vet at de er trygge for mennesker. Spørsmålet som gjenstår nå er: Vil dette også virke på mennesker? sier Shi i en pressemelding.

Hun vil nå gjenta studien på aper.

Immunsystemet og overvekt

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, noe som betyr at immunsystemet går amok og angriper friske celler. Også de andre studiene som publiseres i Nature Medicine, antyder at immunsystemet også knyttes til diabetes type 2 og fedme.

En av studiene, som ble gjennomført av andre forskere ved Harvard Medical School, viste at det var overflod av en type regulatoriske immunceller T-celler, eller Tregs, i fettvevet hos normalvektige mennesker og mus. Disse cellene var imidlertid nesten ikke til stede i samme type vev hos overvektige og diabetiske mennesker og mus. Når det gjaldt betennelsesimmunceller, såkalte makrofager, var forholdet motsatt – høyt antall hos de overvektige, og nesten ikke til stede hos de normalvektige.

Dette funnet kan bidra til å forklare hvorfor fedme kan føre til kronisk sykdom, sier forskerne i en pressemelding.

Personvernpolicy