- Vil ikke skyte våre egne

General Romeo Vasquez Velasquez er leder for hæren i Honduras. Foto: Scanpix/Reuters.
General Romeo Vasquez Velasquez er leder for hæren i Honduras. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSjefen for Honduras’ militære styrker har lovet å ikke bruke dødelig makt mot støttespillerne til den styrtede presidenten Manuel Zelaya.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Honduras
* Er det nest største landet i Mellom-Amerika og har 7,2 millioner innbyggere. Landet grenser til Guatemala, El Salvador og Nicaragua.
* Blant de fattigste landene i Latin-Amerika og har stor arbeidsledighet. Honduranere som bor i USA, står for over 25 prosent av bruttonasjonalproduktet.
* Var alliert med USA under den kalde krigen, men har nærmet seg Venezuela etter at venstreorienterte Manuel Zelaya overtok som president i 2006.
* Zelaya ble 28. juni styrtet i et statskupp og tvangssendt ut av landet.

(©NTB)

- Vi vil ikke skyte på vår egen befolkning, sier lederen for de væpnede styrkene, General Romeo Vasquez, til Radio Globo, en av de få mediene i Honduras som er kritisk til Robert Michelettis interimregjering.

Vasquez var en nøkkelfigur under kuppet mot Zelaya 28. juni og har forsvart utvisningen av presidenten. Samtidig sier han at han bare gjennomførte høyesteretts beslutning.


Zelaya har nå slått leir på den nicaraguanske siden av grensen med Honduras, der han planlegger sin tilbakekomst.

Vil ha fredelig løsning

Michelleti sier han ønsker en «fredelig løsning» på krisen, og oppfordrer amerikanske myndigheter til å avvise krav om sanksjoner.

- De væpnede styrkene er ikke ansvarlige for den interne spliden, sier Vasquez til radioprogrammet, der han også snakket med Zelayas kone Xiomara Castro. Hun er fremdeles i Honduras og har blitt hindret fra å nå grensen.

Vasquez’ kommentarer er et annet tegn på at militæret kan se seg om etter retrettmuligheter fra uroen den brå aksjonen mot Zelaya førte med seg.

I en uttalelse på militærets hjemmesider meldes det om «støtte uten forbehold» til forhandlingene mellom Zelaya og Micheletti, som er ledet av Costa Rica. De militære styrkene melder også at de ønsker å se en løsning «innenfor rammeverket til San Jose-avtalen».

Avtalen, som ble foreslått av Costa Ricas president Oscar Arias, foreslår at Zelaya skal komme tilbake til makten, men med visse forbehold. Micheletti og hans regjering har foreløpig avvist forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spent ved grensen

Spenningen på grensen mellom Nicaragua og Honduras var mandag fremdeles høy. Mer enn 3000 honduranske soldater og politifolk er satt inn i området, med ordre om å pågripe Zelaya og sikte ham for forræderi om han kommer inn i landet.

- Vi organiserer motstanden, sier Zelaya fra en leir omkring 100 meter fra grensen til sitt hjemland, men på den nicaraguanske siden av grensa.

Zelaya, en tidligere rancheier som ble mer venstreorientert etter å ha kommet til makten, ble kastet da det rådet frykt for at han ville forsøke å utvide sin regjeringstid.

Representanter for presidenten kunne ikke bekrefte om han ville forsøke å ta seg inn i Honduras på nytt. Han gikk for en kort tid over grensen fredag, men vendte tilbake til Nicaragua og har vært der siden.