Våpenhvile med Taliban

Soldat fra den afghanske regjeringshæren. Arkivfoto: Scanpix.
Soldat fra den afghanske regjeringshæren. Arkivfoto: Scanpix.

<pAfghanistan har for første gang inngått en våpenhvileavtale med Taliban-opprørere i en av landets provinser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen ble inngått lørdag i Badghisprovinsen nordvest i Afghanistan, nær grensen til Turkmenistan, sier regjeringstalsmannen Seyamak Herawi ifølge Reuters.

Det er et afghansk eldsteråd som har inngått avtalen for å legge til rette for valget neste måned, heter det i en uttalelse fra presidentens kontor mandag.

Avtalen er den første i sitt slag for Afghanistan.

- Det er første gangen det er bekreftet fra regjeringen at det har blitt inngått en slik avtale. De fleste tror det har vært en rekke slike avtaler både i forbindelse med dette valget og det forrige, men dette er første gang det er bekjentgjort, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til ABC Nyheter.

Antall angrep fra opprørerne har tiltatt den siste tiden, og tusenvis av amerikanske styrker har strømmet til landet for å sikre presidentvalget 20. august. Harpviken mener Taliban har gjort et strategisk valg om ikke å true valget.

- Valget ikke mål

- Det stemmer at volden har økt de siste månedene, men det er påfallende at Taliban ikke har gjort valget til et mål for sine angrep. De som har reist rundt og tatt valgmantall har for eksempel ikke vært militære mål for Taliban. Eskaleringen vi har sett av vold må knyttes til den amerikanskledete opptrappingen militært og økt kapasitet hos Taliban, sier Harpviken.

Han mener Afghanistans president Hamid Karzai selv står bak forsøket med våpenhvile.

- Når denne meldingen kommer knyttet til Badghis er det ikke tilfeldig, det er en av provinsene der Talibanaktiviteten har vært aller lavest. Å annonsere en våpenhvileavtale her er mindre kontroversielt enn det ville vært annensteds. Det kan hende dette fungerer som en prøveballong, for å teste reaksjonene i det internasjonale samfunnet, sier Harpviken.

Harpviken tror reaksjonene på forsøket vil være blandet.

- Hele spørsmålet om forhandling med Taliban er fortsatt meget omstridt. Ikke minst på amerikansk side er skepsisen mot å forhandle med Taliban svært stor. Ved å velge Badghisprovinsen og valget som sak for våpenhvileavtalen tror jeg Karzai kan skape en gradvis aksept for at man må forholde seg politisk til Taliban, sier Harpviken.

Han tror Karzai har et ønske om, og er avhengig av, å forhandle med deler av Taliban for å skaffe tilstrekkelig politisk tyngde mot den øvrige opposisjonen.

- Karzai er avhengig av en betydelig del av de pashtunske stemmene for å kunne hamle opp med opposisjonen i dette valget, sier Harpviken.

Naboprovins

Badghisprovinsen er nabo til Faryabprovinsen der Norge har soldater. Verken Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet kjente til avtalen da ABC Nyheter tok kontakt.

- Vi kjenner ikke detaljene i avtalen Reuters viser til, men helt generelt er politiske løsninger å foretrekke fremfor vold, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen i UD.

Personvernpolicy