- Dette blir trøbbel

En rampete liten gutt er helten i «I huttetuenes land»
En rampete liten gutt er helten i «I huttetuenes land»

<p- Dette blir trøbbel, sier Maurice Sendak etter at hans barnebok er filmatisert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikere og fans har skyhøye forventninger til filmatiseringen av «I Huttetuenes land».

Barneboka ved samme navn (oversatt av Anne-Cath Vestly) ble utskjelt da den kom på 60-tallet. Kritikken kom på bakgrunn av at boka gir et fordelaktig portrettt av rampete unger og går ikke av veien for å skremme vettet av sine unge lesere.

Nå som filmen snart er her forventer Maurice Sendak at sinte foreldre og lærere vil dra frem sablene sine igjen.

- Det vil nok bli kontroverser, sier forfatteren.

Fiasko ble suksess

Under verdens største tegneseriekonferanse Comic Con i San Diego i helga presenterte filmskaperne nytt bildemateriale og intervjuer med de involverte i filmen.

Maurice Sendak har selv vært tungt involvert i filmatiseringen. Da boka, som han selv hadde illustrert og skrevet, kom ut i 1963 ble den først en dundrende fiasko.

- Det var min første store bok, og mens jeg lagde den ristet folk allerede på hodet. Anmeldelsene var forferdelige. Det tok omkring to år før boka ble berømt. Da hadde bibliotekarene begynt å legge merke til alle ungene som lånte den med seg igjen og igjen og ingen, forteller Sendak i intervjuet.

Kommer i desember

Filmen «I huttetuenes land» kommer til Norge i desember. Foreløpig er premieredatoen satt til den 11.

Sendak forteller at han er rørt over hvordan filmskaper Spike Jonze har behandlet boken hans.

- Spike er på cirka samme alder som jeg var da jeg lagde boka, og nå gjør han sin versjon av «I Huttetuenes land», uten å gi opp på min versjon. Han er ikke redd for seg selv. Han er en virkelig kunstner og lar det skinne gjennom i det han gjør. Spike har rørt meg mye. Jeg har aldri sett en film som ser ut som eller føles som dette. Han har laget filmen på en mer brilliant, moderne og fantastisk måte, sier Sendak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus