Obamas oppskrift på fred

NØKKELPERSONER: Syrias president Bashar al-Assad tar i mot Obamas utsending til Midtøsten, George Mitchell. Foto: REUTERS/ Khaled al-Hariri.
NØKKELPERSONER: Syrias president Bashar al-Assad tar i mot Obamas utsending til Midtøsten, George Mitchell. Foto: REUTERS/ Khaled al-Hariri.

<pPresident Barack Obama ønsker en omfattende avtale i Midtøsten der Israel får normale forbindelser med alle sine arabiske naboland. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell møtte søndag pressen i Damaskus, der han hadde samtaler med Syrias president Bashar al-Assad. Besøket er Mitchells andre siden Barack Obama inntok Det hvite hus.

Mitchell beskriver samtalene som ærlige og positive. Uttalelsene står i skarp kontrast til USAs holdning til Syria under George W. Bush. Da ble landet beskrevet som en del av «ondskapens akse».

Går for omfattende avtale

– Jeg fortalte president Assad at Obama er innstilt på å få til en omfattende avtale mellom Israel og alle de arabiske nabolandene. Det betyr fred mellom Israel og palestinerne, Israel og Libanon og Israel og Syria, sier Mitchell i en henvisning til den såkalte arabiske fredsplanen som ble fremmet av Saudi-Arabias kong Abdullah i 2002.

Han erkjenner at Syria spiller en nøkkelrolle og ser gjerne at de israelsk-syriske forhandlingene om en fredsavtale blir stablet på beina igjen.

– Vi håper selvsagt at partene gjenopptar samtalene i den nærmeste framtid, understreker Mitchell.

Syrias nøkkelrolle

Syria er en viktig aktør i forhandlingene om en omfattende fred i Midtøsten. Det kommer blant annet av landets nære forbindelser til Iran, den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon og palestinske Hamas.

President Assad møtte ikke pressen søndag, men i en uttalelse gjør han det klart at den israelske okkupasjonen må opphøre.

– Araberne har rett til å få tilbake okkupert land gjennom en rettferdig og omfattende fredsavtale, sa Assad til Syrias offisielle nyhetsbyrå.

Stridens eple mellom Israel og Syria er Golanhøydene, et område på over 1.600 kvadratkilometer.

Israel okkuperte Golanhøydene i seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert størsteparten av området uten internasjonal anerkjennelse.

Israelsk uttrekning har vært en syrisk betingelse for fred med Israel.

Til tross for at Israel har stått fast på at landet kun vil forhandle uten den syriske betingelsen om tilbaketrekning, har de to landene jevnlig hatt samtaler der Tyrkia har meklet. Initiativet ble imidlertid lagt på is da Israel satte i gang offensiven mot Gazastripen i slutten av desember i fjor.

Toner ned uenighet

Mitchell skal mandag i møte palestinernes president Mahmoud Abbas. Tirsdag møter han Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Forholdet mellom Israel og USA beskrives som det kjøligste på 20 år. Israel har flere ganger avvist Washingtons krav om umiddelbar stans i byggingen av bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Netanyahu, som har gjort det klart at Israel i det minste kommer til å ferdigstille eksisterende byggeprosjekter på Vestbredden, forsøkte søndag å nedtone dimensjonen av uenighetene.

– I diskusjoner mellom allierte er det ikke alltid enighet på alle punkter. Vi forsøker å komme fram til en forståelse, slik at vi kan nå vårt felles mål: fred og velstand for hele Midtøsten, sa Netanyahu søndag.

Han møter imidlertid sterk motstand innad i sin høyredominerte regjering mot å komme med innrømmelser overfor USA. (©NTB)

Personvernpolicy