Ubevæpnet afghaner skutt av norske soldater

ILLUSTRASJONSFOTO: Norske ISAF soldater fra PRT Meymaneh (Provinsial Reconstruction Team) i pansrede Iveco kjøretøyer på oppdrag i landsbyen Juma Bazar i Faryab provinsen nordvest i Afghanistan.<br>Foto: Heiko Junge / SCANPIX
ILLUSTRASJONSFOTO: Norske ISAF soldater fra PRT Meymaneh (Provinsial Reconstruction Team) i pansrede Iveco kjøretøyer på oppdrag i landsbyen Juma Bazar i Faryab provinsen nordvest i Afghanistan.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<pEn afghansk mann på motorsykkel nektet å stoppe og ble skutt av norske soldater i Meymaneh. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen døde seinere i den norske PRT-leiren i Meymaneh, ifølge en pressemelding fra Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK).

Forsvaret undersøker hendelsen.

Episoden skjedde etter at en latvisk patrulje kom opp i et krevende bakhold lørdag i Shirin Tagab-distriktet nord for Meymaneh. Området ligger rundt 20 kilometer fra den norske leiren.

Skjøt varselskudd

- Den latviske patruljen var ute på operasjon med afghansk politi og havnet i et bakhold. De kalte forsterkninger som skulle komme med støtte, sier Kjetil Eide, kommunikasjonsrådgiver ved FOHK til ABC Nyheter.

På veien fikk de norske soldatene rapporter om at det var opprørere i nærheten.

- De hadde fått rapporter om at det var en ansamling opprørere ikke langt unna. Det var en ekstra stor trussel når flere kom mot dem på motorsykkel, og de var ekstra på vakt.

Afghaneren som kjørte den første motorsykkelen ble skutt på kloss hold av de norske soldatene. Ifølge NTB avfyrte to norske soldater to dødelige skudd da motorsyklisten var rundt fem til seks meter fra soldatene.

- Var ubevæpnet

- Trusselen var reell nok og soldatene har fulgt boka. De prøvde å få ham til å stoppe, avfyrte varselskudd, og vinket med hendene. Men på 30 meters avstand kunne de ikke ta sjansen på at det var trygg å la ham passere, sier Eide.

Motorsyklisten skal ikke ha hatt våpen på seg.

- Vi har ikke informasjon om at det er gjort noe våpenfunn på han, sier Eide.

De siste åra har selvmordsbombere blitt en alvorlig trussel mot de internasjonale ISAF-soldatene i Afghanistan.

De norske soldatene er godt trent på å håndtere slike situasjoner, ifølge Forsvaret.


Et helikopter ble rekvirert og mannen ble fløyet til den norske leiren, der han seinere døde.

- Alvorlig

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til NTB at de norske soldatene fulgte regelverket.

– Så langt vi kan se til nå, fulgte de norske soldatene regelverket for bruk av makt da en afghaner lørdag ble skutt og drept i Afghanistan, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Hun understreker at det ennå ikke er avklart om mannen var sivil, men sier at det uansett er trist hver gang liv går tapt.

– Spesielt alvorlig er det dersom etterforskningen viser at det var en sivil mann som mistet livet, sier forsvarsministeren til NTB.

Strøm-Erichsen sier norske soldater har en høy terskel for å anvende skytevåpen i tjenesten i Afghanistan.

Derfor er det åpenbart at de har oppfattet situasjonen som svært alvorlig. Soldatene er spesielt trent til å håndtere situasjoner som den de sto overfor i Shirin Tagaib-distriktet.

Hendelsen vil bli etterforsket både av afghansk politi og Forsvaret. Da vil det blant annet bli avklart om mannen vær bevæpnet.

SKJØT AFGHANER: Den norske leiren ligger nord i Afghanistan. Foto: ScanpixSKJØT AFGHANER: Den norske leiren ligger nord i Afghanistan. Foto: Scanpix

Personvernpolicy