Meny

Norske familier gassranet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske familier på ferie i Sør-Frankrike ble utsatt for gassran mens de sov

Ranet skjedde natt til den franske nasjonaldag 14. juli, og politiet tror øst-europeiske kriminelle sto bak.

– Vi var to familier med barn som hadde leid et hus i en stille gate i Grasse, en liten by nord for Cannes. Vi hadde ingen forestilling om at vi skulle bli bedøvet av gass og ranet. Fryktelig guffent, sier en av kvinnene, en 42-åring fra Oslo, til NTB.

Av hensyn til barna og øvrig familie ønsker hun å være anonym, men samtidig vil hun benytte anledningen til å advare nordmenn mot å være naive på utenlandstur.

– Vi stolte på forsikringer fra utleier om at dette var et trygt område, stille og rolig og liten kriminalitet. Kanskje hadde det vært bedre å bo i et mer sentralt område, sier kvinnen med et hjertesukk.

Første etasje

Det var kvinnen og hennes mann som ble direkte utsatt for «gassangrep» mens de sov i første etasje. Det andre paret og de to parenes fire barn sov i annen etasje.

Kvinnen i annen etasje – 42-åringens svigerinne – våknet da hun så to menn romstere i soverommet med en lommelykt. Hun vekket ektefellen og de to ubudne forsvant som lyn ned trappen og ut.

Barna, som sov sammen på et eget rom, slapp etter alt å dømme uten besøk.

– Vi sov med åpent vindu i første etasje fordi vi ikke hadde air condition. Det skulle vi ikke ha gjort: vi ble vekket av min svigerinne midt på natten, ved 2.30-tiden. Det tok langt tid å vekke oss opp etter at vi var blitt gasset mens vi sov, sier hun.

Hun vet ikke hva slags gass som ble benyttet, men svigerinnen, som er sykepleier, mener det muligens var en form for lystgass.

Fryktelig ubehagelig

Kvinnen syns det er fryktelig ubehagelig å vite at fremmede har romstert på soverommet mens de var i dyp søvn. Men nå har hun lært: Aldri en natt uten først å ha påsett at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket og låst.

– Vi som sov i første mistet alt av verdisaker, mobiltelefoner, lommebøker, kontanter, kredittkort og smykker. Bare en mobiltelefon og PC innerst i et av skapene fikk vi beholde. Det er tydelig at kjeltringene var ute etter slike ting. Heldigvis gikk det ikke verre, sier hun.

Familiene valgte å fortsette ferien, men besluttet at alle deretter skulle sove i annen etasje, med lemmer for vinduene i første.

– Ifølge politiet har det ikke vært farlige gasser, men vi ble groggy og tørre i svelget. Så det må tross alt ha vært en mild form for «sovemedisin», takk og pris. Men det kan man jo aldri vite, sier hun.

Det lokale politi undersøkte stedet uten å finne spor, for eksempel i form av fingeravtrykk. Det tyder på at gjengene er profesjonelle.

– Man føler seg jo litt naiv i etterkant. Litt sånn Ola Dunk. Men, men, nå har vi lært iallfall. Kanskje kan andre lære av det også. Vær på vakt, sier hun håpefullt etter hjemkomst til trygge Norge. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus