Generasjonskløft på hippietidsnivå

Barack Obama og datteren Malia er gode venner til tross for aldersforskjellen. Men generasjonskløften i USA er på sitt største siden hippietiden, og forskjellen kom blant annet til uttrykk da Obama ble valgt til president og sanket mange stemmer blant unge. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX
Barack Obama og datteren Malia er gode venner til tross for aldersforskjellen. Men generasjonskløften i USA er på sitt største siden hippietiden, og forskjellen kom blant annet til uttrykk da Obama ble valgt til president og sanket mange stemmer blant unge. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX

<pIkke siden hippietiden har de unge og de gamle i USA stått lenger fra hverandre i spørsmål om sosiale verdier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generasjonskløften er på sitt største siden 1960-tallet, da spørsmålene om Vietnam-krigen, likestilling og borgerrettigheter splittet den amerikanske nasjonen.

Nesten åtte av ti amerikanere mener at synspunktene til den unge generasjonen i dag skiller seg vesentlig fra synspunktene til den eldre generasjonen, viser en meningsmåling gjennomført av Pew Research Center. Det er på tilsvarende nivå som i 1969 og en sterk økning siden 1979, da bare 60 prosent mente det eksisterte en slik generasjonskløft.

Halvparten av de spurte mener at meningsforskjellene i dag er størst når det gjelder spørsmål om sosiale verdier og moral.

Moral

– Når det gjelder etikk og moral, er meningsforskjellene jevnt over ganske åpenlyse, sier Paul Taylor, prosjektleder for Pews undersøkelse av sosiale og demografiske trender.

Han viser blant annet til at det er en mye større toleranse blant de unge når det gjelder verdispørsmål som homofiles rett til å gifte seg og forhold på tvers av etnisk tilhørighet.

Likevel mener han at generasjonskløften i 2009 er av en mer dempet natur enn den var på 1960-tallet. Da stormet unge amerikanere gatene i en rekke demonstrasjoner mot Vietnam-krigen og for like rettigheter på tvers av kjønn og rase.

– I dag er det mer en generell forskjell i synspunkter og moralske verdier, sier Taylor.

Forskjellene kom blant annet til uttrykk i presidentvalget i november i fjor, da to av tre unge stemte for Demokratenes Barack Obama. Det var en betydelig større andel enn blant den eldre garde.

Religion

Generasjonene er også splittet når det kommer til spørsmål om religion, noe som tradisjonelt har hatt en svært sentral plass i USA.

65 prosent av dem over 65 år mener religion er veldig viktig for dem, mens bare 44 prosent av dem mellom 18 og 29 år mener det samme.

Det kan kanskje også forklare hvorfor de unge mener at det er en stor generasjonsforskjell når det gjelder spørsmål om livsstil, forhold og dating.

Teknologi

I hverdagslivet har ny teknologi gravd en bred kløft mellom de gamle og de unge.

Bare 16 prosent av dem over 75 år surfer daglig på internett, mens 75 prosent av dem mellom 18 og 30 år er avhengig av internett.

Og bare én av ti over 65 år har tatt seg bryet med å lære seg hvordan de skal sende SMS, og de benytter helst den gamle fasttelefonen dersom de skal ha tak i barnebarna – som de lett kan nå på mobilen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus