Seks omkom i brann i Stockholm

(illustrasjonsbilde)
(illustrasjonsbilde)

<pEn fembarnsmor skal ha forsøkt å redde sine barn, men ble sittende fast i heisen. Tre av barna omkom i brannen i en boligblokk i en forstad til Stockholm sent lørdag kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen seks personer mistet livet i brannen, fem av dem barn. Tilstanden skal samtidig være livstruende for to beboere som søndag var til behandling på sykehus.

Brannen startet i en leilighet på Kuddbygränd i Rinkeby utenfor Stockholm ved 22-tiden lørdag.

– Det var panikk og kaos, folk gråt og skrek, sier øyenvitne Christos Lemonis til svenske Expressen.se.

Forsøkte flykte

Beboere forsøkte fortvilt å ta seg ut av den raskt overtente boligblokken. En mamma og hennes fem barn, den yngste på seks måneder, skal ha blitt sittende fast i en heis, ifølge øyenvitner.

– Familien bodde i femte etasje. En nabo skrek til kvinnen at det brant og hun hentet alle barna sine for å få dem ut. Men de ble sittende fast i heisen på vei ned, sier en slektning.

Natt til søndag fikk familien vite at tre av barna omkom av røykforgiftning.

– De har vel sett røyken og forsøkt å ta seg ned heisen, men blitt sittende fast, sier Håkan Westin i Stockholmspolitiet til DN.se.

– Tok tid

Da brannvesenet kom til stedet lørdag kveld var leiligheten overtent. Mange beboere og øyenvitner mener det tok lang tid før brannvesenet var på plass.

– Jeg hørte en eksplosjon og så store flammer slå ut gjennom vinduene. Det første jeg gjorde var å varsle brannvesenet. Men fra jeg kom gjennom tok det minst 15 minutter før redningstjenesten var på stedet, sier Lisa Martins til aftonbladet.se.

Hun mener at det kan virke som om politiet og brannvesenet ikke tar en alarm fra Rinkeby på alvor. Forstaden nordvest i Stockholm er kjent som en typisk innvandrerbydel.

– Jeg håper bare at ingen hadde kunnet bli reddet, dersom redningstjenesten hadde vært her raskere. Det er i så fall utilgivelig, mener Martins.

Ukjent årsak

Tre leiligheter fikk skader i brannen.

– Vi vet at en av leilighetene er utbrent, mens to andre har fått brannskader, opplyser polititalsmannen Mikael Petterson.

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Brannen spredde seg raskt og giftig røyk skal ha lagt seg i trappeoppgangen.

– At brannen fikk mye oksygen og et raskt forløp kan skyldes det at mange hadde vinduene sine stående åpne, sier Westin.

– Katastrofe

Beboerne i tolv leiligheter måtte tilbringe natten på annet sted, etter å ha blitt evakuert med busser.

Et kriseteam tok gjennom natten imot beboere som trengte noen å snakke med etter brannen.

– Dette her er en enorm katastrofe, sier bydelsleder Olle Johnselius.

Han var til stede sammen med en diakon fra kirken og en imam.

Personvernpolicy