Å oversette en skjebnesymfoni

Kjell Olaf Jensen (t.v) oversetter Irene Nemirovsky (t.h) til norsk.
Kjell Olaf Jensen (t.v) oversetter Irene Nemirovsky (t.h) til norsk.

Irene Nemirovsky ble drept av nazistene og glemt. Gjennom oversetter Kjell Olaf Jensen blir vi kjent med henne igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Navn: Kjell Olaf Jensen

Født: 26 august 1946

Aktuell med: Oversettelsen av Irene Nemirovskis «David Golder».

Bakgrunn: Oversetter, litteraturkritiker, tidligere leder av Norsk PEN med magistergrad i litteraturvitenskap.'

Navn: Irene Nemirovsky

Født i Kiev i 1903

Flyktet i eksil til Frankrike

Aktuell med: «David Golder» debutboka fra 1929.

Døde i 1942 i Auschwitz.

Irene Nemirovsky på norsk

«Storm i juni» / «Suite Francaise»

«Hett Blod»

«Sjelenes herre»

«David Golder»

* Alle sitater av Nemirovsky i artikkelen er hentet fra Kjell Olaf Jensens oversettelse av «Storm i juni»

En hvit port på Vålerenga glir opp. Det føles som et lite overfall av grønt, solregn og roser å med ett stå i en frodig blomsterhave.

- Her satt Anna Politkovskaya ute og drakk te en dag. Hun fortalte at hun trodde at dette måtte være det fredeligste stedet på jorden, sier Kjell Olaf Jensen stille.

En skjebne på skulderen

Han bor i et hjem av bøker og en hage av blomster. Kjell Olaf Jensen er oversetter, kritiker og tidligere leder av PEN Norge, organisasjonen for forfatteres ytringsfrihet. ABC Nyheter spør om han tar med seg sitt engasjement i oversettelsene.

- Det er jo klart, man er jo ett menneske som opptrer i forskjellige roller. Politkovskaya kjente jeg godt. Irene Nemirovsky har jeg ikke møtt av naturlige grunner. Å oversette en bok er en jobb du skal gjøre uansett hva slags forhold du har til forfatteren. Likevel tenker du på det mennesket som står bak, og hva dette mennesket gjennomgikk. Det er på en måte tungt å ha en tragisk forfatterskjebne i bakhodet, sier oversetteren.

En koffert fra krigen

På bordet ligger et utvalg av bøker med falmede sort-hvite portretter på omslaget.

Kjell Olaf Jensen har oversatt fire bøker av Irene Nemirovsky. Den siste kom ut nå i vår.

- Det ligger så mye i det forfatterskapet. Jo mer jeg tenker over det, dess bedre forstår jeg hvorfor jeg er så fascinert, sier han.

Oversetteren henter kannen fra kaffetrakteren på skrivebordet og fyller opp de hvite porselenskoppene.

«Hva er det dette landet gjør med meg?»

Fransk-russiske Irene Nemirovsky har blitt en nyoppdaget klassiker etter at hennes datter Denise Epstein leste notatene hun som 13-åring hadde tatt med seg i flukten fra nazistene. Det var ikke morens dagboksnotater slik som hun hadde trodd. Det var hennes største litterære mesterstykke.

«Herregud, hva er det dette landet gjør med meg? La oss kaste et kjølig blikk på det, ettersom det avviser meg, la oss se på hvordan det mister både ære og liv.» skrev Irene Nemirovsky i 1941.

En stor debut

Hun ble født i Kiev i 1903. Som datter av en jødisk bankmann måtte hun flykte fra hjemlandet da den russiske revolusjonen brøt ut i 1918. De bosatte seg i Frankrike. Irene var en festglad ung Sorbonne-student med ambisjoner om å bli forfatter. 26 år

Irene Nemirovsky på ferie med sin familie før krigen.Irene Nemirovsky på ferie med sin familie før krigen.

gammel sendte hun inn manuskriptet sitt til en forlegger, men la ikke ved navnet sitt. Forleggeren måtte rykke ut en annonse i avisen Le Figaro for å finne henne. Det tok litt tid fordi Irene lå akkurat da på sykehuset etter fødselen av sin første datter Denise. Til forleggerens overraskelse var det en ung kvinne som banket på døren og ikke en eldre mann slik han hadde regnet med.

Irene Nemirovskys debutroman «David Golder» ble en stor suksess og filmatisert som Frankrikes første lydfilm. Et par bøker av henne ble til og med utgitt i Norge på 30-tallet. Selv var Irene mindre opptatt av utgivelsen og suksessen. Hun tenkte på det som begynnelsen til noe større.

En oppdagelse

- For fem år siden var jeg på bokmessen i Frankfurt da forlegger Øivind Arneberg ringte meg og spurte hvor jeg befant meg. Fem minutter senere kommer han løpende med en tykk bok. «Denne boken må du lese til i morgen», sier han.

Jensen ble fascinert og overbeviste forlaget om å kjøpe rettighetene.

- Senere oppdaget vi at vi ikke hadde kjøpt rettighetene til en bok, men til et helt forfatterskap, sier Jensen.

I Frankrike kjemper nå tre forlag om rettighetene til Nemirovskys forfatterskap. I Norge eies de av det lille forlaget Arneberg Forlag.

En fransk suite

Da Tyskland okkuperte Frankrike i 1940 flyktet Nemirovsky og hennes to døtre fra Paris, til en liten landsby i tyskokkupert sone. Oktober samme år ble det innført lover som forbød utgivelsene av Nemirovskys sine bøker på grunn av henne jødiske bakgrunn.

Året etter begynner hun å skrive på det som skal bli hennes siste verk «Suite Francaise» (fransk suite). Det skulle bli en roman skrevet som et musikkstykke, et verk i fem deler på tusenvis av sider.

«Det er akkurat som med musikken, hvor man av og til hører orkesteret, og av og til fiolinen alene. Slik burde det i alle fall være», skrev Nemirovsky. «Suite Francaise» handler om om den andre verdenskrig og hvordan den påvirker livet til en gruppe mennesker i Frankrike. Nemirovsky baserer den på Beethovens skjebnesymfoni.

«La det nå få en slutt, på godt eller ondt»

I juni 1941 kom raselover som åpnet for arrestasjon og deportering av jøder. Irene Nemirovsky sto nesten alene i et litterært miljø som samarbeidet med nazistene. Ett år senere begynte hun å tvile på om romanverket ville bli ferdig.

«For å løfte så tungt, Sisyfos, måtte jeg være like modig som du. Arbeidsviljen skorter det ikke på, men målet er fjernt og tiden kort.» skrev Irene.

- Det var visstnok litt av en jobb å tyde manuset hennes senere. Nemirovsky manglet papir og blekk. Hun skrev knøttlite for å få papiret til å vare lenge og vannet ut blekket, forteller Jensen.

Utvannet blekk og liten skrift: Manuskriptet til «Storm i Juni/ Suite Francaise»Utvannet blekk og liten skrift: Manuskriptet til «Storm i Juni/ Suite Francaise»

13 Juli 1942 blir Irene Nemirovsky arrestert. Fire dager senere settes hun på toget til Auschwitz. Helsen var dårlig allerede før deportasjonen og i Birkenau sendes hun til leirens sykestue. Hun dør den 17 August 1942.

Hjemme i Frankrike sitter Irenes mann Michel Epstein og er bekymret for sin kone. Han gjør flere desperate forsøk på å finne ut hva som har hendt med henne. Det eneste han vet er at hun er tatt med til en arbeidsleir i Polen. Han tilbyr seg til slutt å dra til arbeidsleiren i hennes sted, uten å fullstendig vite hva dette innebærer. Da er Nemirovsky allerede død.

Et verdifullt minne

I november blir Michel Epstein deportert til Auschwitz. Han sendes rett til gasskammeret. Politiet kommer til skolen for å hente døtrene, men de blir gjemt bort av lærerne. Resten av krigen rømmer de fra gjemmested til gjemmested. Med på flukten var en koffert med morens manuskripter. 13-årige Denise hadde tatt den med seg som et minne om moren.

- Det var først mange år senere at hun tok frem disse manuskriptene og leste dem, forteller Jensen.

62 år etter Irene Nemirovskys død blir «Suite francaise» utgitt.

- Det ble en umiddelbar suksess, som ser ut til å ha holdt seg de siste fem årene.

En nyoppdaget klassisker

På norsk heter verket «Storm i juni». Nemirovsky rakk bare å skrive to av de fem delene. Der boken slutter er det som om krigen hun skriver om har innhentet forfatteren selv. På neste tomme side er forfatteren død og i tillegget kan vi lese om drømmene og planene hennes for hvordan resten av boka skulle bli.

- Når du leser en bok av Nemirovsky har du hele historien hennes i bakhodet. I «Storm i Juni» skriver hun jo sin egen historie. Hun skrev hele tiden for å ajourføre hva som skjedde rundt henne. Likevel syntes jeg ikke at boken er interessant fordi den beskriver en politisk virkelighet. Det er ting i selve romanen som gjør den til en god og betydelig roman. Det er ikke hennes historie. Jeg vil påstå at den har en egenverdi utenom det, sier Jensen.

Nå planlegger han flere bokutgivelser.

- Jeg var akkurat på telefonen med Øivind i Arneberg forlag og vi diskuterte hvilke bøker av henne vi skal gi ut til neste år.

Kjell Olaf Jensen medgir at Irene Nemirovskys forfatterskap etter hvert har begynt å bety mye for ham.

- Ja, det har hun faktisk. Det han ha noe å gjøre med hennes skjebne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta
Siste nytt
17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus