Forventer ny krysning

GIR SEG IKKE: Hillary Clinton kaller ham dumdristig. Men Manuel Zelaya krysser grensa igjen, skal vi tro tilhengerne hans. Foto: Scanpix
GIR SEG IKKE: Hillary Clinton kaller ham dumdristig. Men Manuel Zelaya krysser grensa igjen, skal vi tro tilhengerne hans. Foto: Scanpix

<pEn 23 år gamle mann ble funnet død på grensa mellom Honduras og Nicaragua. Han var påført flere knivstikk og hadde merker etter slag og spark.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble funnet ved siden av en kaffeåker på en vei som fører til grensen mot Nicaragua, og Zelayas tilhengere hevder at mannen ble drept av myndighetene.

Ifølge radiokanalen Globo forteller øyenvitner at de så at 23-åringen ble arrestert av politiet da han deltok i demonstrasjoner til støtte for president Zelaya.

- Ble likvidert

Presidentens tilhengere har siden hindret myndighetene i å nærme seg den døde mannen.

Radiokanalen, et av få medier i Honduras som er kritiske til kuppregimet, hevder at mannen ble torturert og deretter likvidert.

Politiet hevder at 23-åringen ble pågrepet for å ha røyket marijuana og avviser at de hadde noe med mannens død å gjøre.

– Mannen ble sluppet løs. Politiet står ikke bak dette, sier en politiinspektør som ikke vil bli navngitt.

Ny innreise

Tilhengerne av Zelaya håpet lørdag kveld at den styrtede presidenten nok en gang skal ta seg inn i Honduras. Etter kryssingen inn i Honduras fredag, der Zelaya tilbrakte en halv time, reiste Zelaya tilbake til Nicaragua.

Lørdag forberedte han seg angivelig på et nytt besøk til landet han er kastet ut av.

Ifølge medarbeideren Allan Fajardo satte Zelaya kursen mot grensen lørdag, eskortert av to nicaraguanske politibiler.

– Dumdristig

Fredagens reise inn i Honduras ble ikke sett på med blide øyne av USA. Utenriksminister Hillary Clinton stemplet Zelaya som dumdristig.

– Vi har konsekvent oppfordret partene til å unngå provokasjoner som kan lede til voldshandlinger. President Zelaya oppfører seg dumdristig, sa Clinton i en kommentar.

Zelaya ble styrtet i et militærkupp 28. juni og deretter deportert til Costa Rica. Beslutningen om å trosse de militære og vende tilbake til fots, var ikke noe godt bidrag til løsning av konflikten, mener USA.

– Det bidrar ikke til forsøkene på å gjenopprette demokratiet og den grunnlovsmessige orden i Honduras-krisen, sier Clinton.

Mediesirkus

Zelaya hadde med seg et kobbel av journalister da han kom til grensebyen Las Manos i Nicaragua i en hvit firehjulstrekker fredag ettermiddag.

Den styrtede presidenten stanset rett før grenseovergangen og ble gjenstand for et mediesirkus uten like.

Ifølge CNN snakket han blant annet med en honduransk militærsjef over telefon, før han symbolsk klatret over kjettingen som markerer grensen.

Vil forhandle

Zelaya understreket at han var villig til å sette seg til forhandlingsbordet igjen, i et forsøk på å komme fram til en løsning med kuppmakerne i hjemlandet.

Kuppregimet i Honduras har gjentatte ganger sagt at Zelaya vil bli pågrepet så snart han setter sin fot på honduransk jord, og et stort oppbud av opprørspoliti og soldater fulgte fredagens opptrinn nøye.

Selv om det var uroligheter ved grenseovergangen rett før Zelaya ankom, ble det ikke gjort forsøk på å pågripe den styrtede presidenten.(©NTB)

Personvernpolicy