Meny

Venter rask smittevekst

FORBEREDT: Det er trolig langt flere smittede enn de 245 som er registrert, melder Folkehelseinstituttet. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Influensaviruset spres raskt. Tilstanden for de tre som er hardt rammet av svineinfluensa var lørdag ettermiddag fortsatt alvorlig, men stabil.

Det får NTB opplyst ved henvendelse til sykehusene.

De tre er en mann i begynnelsen av 20-årene som ligger på Haugesund sjukehus, en mann i 50-årene som ligger på Sørlandet sykehus i Arendal og en kvinne i begynnelsen av 20-årene som ligger på St. Olavs hospital i Trondheim.

Alle tre ligger fortsatt i respirator. Mens kvinnen i Trondheim har en underliggende sykdom, er det ingen kjente sykdommer som kan forklare hvorfor de to pasientene i Haugesund og Arendal er blitt så dårlige av influensaen.

Man antar at de to har fått smitten under opphold i henholdsvis Tsjekkia og USA kort tid før de ble innlagt.

245 registrert

Registreringen av tilfeller der smitten er påvist ved hjelp av laboratorietester var lørdag kommet opp i 245. Informasjonsansvarlig i Folkehelsa, Therese Øgaard, sier tallet på smittede trolig er langt høyere fordi mange nå bare få diagnosen basert på kliniske undersøkelser.

Hun sier det etter hvert vil bli ført en statistikk basert på forekomsten av influensa ved 201 legekontorer. Denne statistikken bygger på et representativt utvalg som skal gi stor sikkerhet for at tallet på smittede blir korrekt, selv om ikke alle leger har rapportert.

Det som måles er hvor stor andel av legebesøkene ved disse kontorene som gjelder influensasmittede.

I uke 28 var andelen på landsbasis bare 0,4 prosent, men steg så i uke 29 til 0,9 prosent.

– Vi er forberedt på en rask vekst i dagene fremover, sier Øgaard.

Til WHO

Hun opplyser at det fortløpende måles tre størrelser i utviklingen av epidemien.

Det er en statistikk der man registrerer antall smittede som har fått viruset påvist ved laboratorieprøver.

Videre statistikken som bygger på det representative utvalget fra 201 legekontorer som angir omfanget av smittede på landsbasis.

I tillegg har man et tredje rapporteringsopplegg som handler om utviklingen av selve H1N1-viruset.

– Vi overvåker utviklingen av selve viruset med tanke på å måle resistens og mulige mutasjoner, sier Øgaard. Dette gjør vi sammen med andre land på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon. Resultatene rapporteres derfor fortløpende til WHO.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus