Iran-protest over hele verden

TIL GATENE: Lørdag tok tusenvis av mennesker til gatene i støtte for opposisjonen i Iran. Her fra en stor markering i Amsterdam. Foto: Scanpix.
TIL GATENE: Lørdag tok tusenvis av mennesker til gatene i støtte for opposisjonen i Iran. Her fra en stor markering i Amsterdam. Foto: Scanpix.

<pDemonstrantene i Teheran nekter å gi seg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye demonstrasjonene i Teheran ble holdt samtidig som flere tusen mennesker kom sammen i storbyer verden over for å protestere mot arrestasjonen av iranske reformister.

Ifølge øyenvitner ropte demonstrantene «død over diktatoren», «Gud er stor» og «vi vil ha stemmene våre tilbake»før de ble angrepet og oppløst av politi og regimevennlig milits.

Opposisjonen i Iran uttrykker samtidig bekymring for sine fengslede tilhengerne.

Minst 1.000 pågrepet

«Den eneste veien ut av dette er øyeblikkelig å løslate fangene», skriver tidligere president Mohammad Khatami og flere av president Mahmoud Ahmadinejads motstandere under valget 12. juni i en felles uttalelse.

Minst 1.000 personer skal ha blitt pågrepet etter opptøyer i Iran etter valget, og flere sitter fremdeles fengslet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Vi er veldig bekymret for deres fysiske og mentale helse», skriver de moderate politikerne i meldingen.

– Mental tortur

Mehdi Karoubi, som stilte som kandidat i juni, sammenligner forholdene i fengslene med hvordan Israel behandler palestinere.

«Oppførselen til Irans sikkerhetsmyndigheter er verre enn Israels oppførsel i det okkuperte Palestina», skriver han i et brev til etterretningsminister Gholamhossein Mohseni-Ejei.

«Etterretningsnettverket er forvandlet til det mest fryktinngytende verktøyet for å undertrykke mennesker», mener Karoubi.

Han sier fangene utsettes for tøff behandling og mental tortur, ifølge nettstedet Mosharekat.

Døde i fengselet

En rådgiver til opposisjonskandidat Mohsen Rezaie skal før helgen ha fått beskjed om at sønnen hans har mistet livet i fengselet Evin i Teheran. Den 25 år gamle mannen ble pågrepet i valgprotester 9. juli.

– Mohsen Ruholamini, sønn av Abdol Hossein Ruholamini, som var presidentkandidat Mohsen Rezaies rådgiver, er drept i Evin-fengselet, skriver Mosharekat.

Det er uklart når og hvordan Ruholamini har mistet livet, og iranske myndigheter har heller ikke bekreftet at den unge iraneren er død. Men dødsbudskapet har skapt ytterligere bekymring for hvordan fangene behandles.

Protester

Demonstranter verden over krevde lørdag at iranske myndigheter stanser sine overgrep mot opposisjonelle. De stilte seg bak de gjentatte kravene om at Iran frigir demonstranter som er pågrepet i kjølvannet av valget.

Flere organisasjoner, deriblant Amnesty International, har gått sammen om en global aksjonsdag, med demonstrasjoner i 80 byer. Også i Oslo var det planlagt demonstrasjoner lørdag ettermiddag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus