Raser mot Sri Lanka-lån

PÅ GELEDD: Soldater på Sri Lanka trener før en avgangseremoni ved et militærakademi. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch raser mot at landet nå får milliardlån. Foto: Scanpix
PÅ GELEDD: Soldater på Sri Lanka trener før en avgangseremoni ved et militærakademi. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch raser mot at landet nå får milliardlån. Foto: Scanpix

<pMenneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch kaller lånet en belønning for dårlig oppførsel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia avsto for første gang siden 2004 fra å stemme da det kontroversielle IMF-lånet ble vedtatt på et møte i Washington fredag, skriver britiske The Times.

– Dette er ikke det riktige tidspunktet, forklarer Stephen Timms i det britiske finansdepartementet.

Lånet kommer to måneder etter at Sri Lankas regjering avsluttet en blodig krig mot den tamilske opprørsgruppa LTTE.

«Vi mener den politiske situasjonen i Sri Lanka utgjør en risiko for implementeringen av programmet. (...) Storbritannia er også fortsatt bekymret for den humanitære situasjonen for internt fordrevne», skriver Timms i en forklaring på hvorfor Storbritannia ikke ønsket å støtte opp om IMF-lånet.

– Burde satt krav

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch mener pengefondet burde satt krav om at regjeringen rettet opp i sine menneskerettighetsproblemer før eventuelle lån.

To måneder etter borgerkrigen holdes fremdeles 280.000 internt fordrevne i interneringsleirer, i strid med internasjonale lover. Humanitære organisasjoner, media og uavhengige observatører har begrenset tilgang til leirene, noe som gjør de sivile sårbare for maktmisbruk fra myndighetens side, skriver organisasjonen.

– Å godkjenne et lån til regjeringen samtidig som de har hundre tusenvis av mennesker sperret inne i disse leirene er en belønning for dårlig oppførsel, ikke et insentiv til forbedring, sier Brad Adams, leder av Human Right Watchs avdeling for Asia.

– Selger ikke landet

Sri Lanka søkte om IMF-lånet i mars, og søknaden ble brukt av USA og Storbritannia i et forsøk på å tvinge gjennom en våpenhvile, som kunne gitt hundre tusenvis av sivile mulighet til å flykte fra krigsområdene nordøst på øya.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse har derimot gjort det klart at han ikke kom til å akseptere noen form for politiske krav knyttet til et eventuelt lån.

– Vi kommer ikke til å pantsette eller selge vårt land for økonomisk hjelp, understreket presidenten.

De 2,6 milliardene dollar, over 16 milliarder kroner, skal lette de økonomiske problemene for Sri Lanka. Statskassa er hardt rammet av finanskrisen og økte militærutgifter knyttet til kampene mot LTTE.

«Hovedmålet med myndighetenes økonomiske reformprogram som fondet støtter er å styrke landets budsjettsituasjon og samtidig sikre midler til gjenoppbygging og nødarbeid», skriver IMF.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus