– Hagen farer med selvhøytidelig vås

– Hagen farer med selvhøytidelig vås
– Hagen farer med selvhøytidelig vås

<pStein Erik Hagen farer med selvhøytidelig vås når han hevder at han blir forfulgt av regjeringen i Norge, mener mangemillionæren Arthur Buchardt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag fortalte Hagen at han og familien aktet å ta meg seg milliardformuen og flytte til Sveits, og han begrunnet dette med den høye formuesskatten i Norge.

Fredag hadde han ombestemt seg, og presiserte at det var barna og 90 prosent av familieformuen som kom til å flagge ut.

Hagen begrunnet dette med at barna Nina Camilla (27), Caroline (25) og Carl Erik (20) ikke orker å bo i et land der rikfolk er uønsket.

– Useriøst vås

– De har opplevd at vi blir behandlet som en pariakaste, som er uønsket her i landet av den norske regjeringen, anført av SV-leder Kristin Halvorsen. De opplevde at vi ble uthengt og kom til slutt til at de ikke orket mer, sier Hagen til VG.

Mangemillionæren Arthur Buchardt fnyser av uttalelsene.

– Det er selvhøytidelig vås. Han er ikke viktig nok til å være et symbol for regjeringen, men han tror det kanskje selv, sier Buchardt til VG.

Heller ikke Trond Mohn har sansen for Hagens sprell. Hagen er en tulling, sier Mohn til Bergensavisen.

Hotellkongen Petter Stordalen kaller Hagens påstand useriøs.

– Jeg vil ikke kommentere Hagens følelser, men skatt er sivilisasjonens kostnad, sier Stordalen til VG.

– Patetisk

Dagens Næringsleder karakteriserer på lederplass Stein Erik Hagens flyttemelding som «patetisk».

– Hagens uttalelse om at «Vi har ikke noe annet valg, egentlig», må kalles en av tidenes mest patetiske flyttemeldinger. Selvfølgelig har Hagen-familien et valg. Selvfølgelig har de råd til å bli, skriver avisens lederskribent, som rett nok også kritiserer regjeringens skattepolitikk.

Det samme gjør en rekke investorer, men et fåtall av dem har planer om å flytte utenlands av den grunn.

– Jeg har det for bra i Norge. Jeg har det bra med kone, bra med unger og bra med steder, og da må jeg yte noe tilbake til fellesskapet, sier investor Torstein Tvenge til Dagens Næringsliv.

– Gunstig land

En av Norges fremste skatteeksperter, professor Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole (NHH) avviser også at Norge er et vondt land å være rik i.

– Det er få land som har et så gunstig skattesystem for de superrike som Norge, sier Hansen til Klassekampen.

– At Hagen klager på det norske systemet, som skattlegger superrike kapitaleiere så lavt, synes jeg er smålig, sier Hansen.

– Trist

Investor Jens-Ulltveit-Moe har også liten forståelse for Hagen-familiens beslutning om å flagge milliardformuen ut.

– Norge er totalt sett et veldig godt sted å bo. Skattebyrden er ikke urimelig, det er detaljene i skattesystemet det er noe galt med, sier han til Finansavisen.

Høyre-veteranen Kåre Willoch har heller ikke mye til overs for Hagen-familiens beslutning.

– Jeg synes det er trist at folk som blir vellykkede i Norge ikke vil betale skatt til det norske samfunnet. En må være oppmerksom på hvilket samfunn som har gjort en til den man er, og hva man skylder dette samfunnet, sier Willoch til Dagsavisen.

– Politisk uvitenhet

Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Martin Kolberg avviser tvert at den rødgrønne regjeringen har gjort Hagen til en «persona non grata», slik han selv hevder.

– Hagen er overhodet ikke en «persona non grata». Om han mener det, er det fordi han har gjort seg til det selv, sier Kolberg til Dagsavisen.

Han mener at Hagens uttalelser «føyer seg inn i rekken av arrogante uttalelser fra folk med mye penger».

– Hvis han tror at dette bidrar til økt støtte til Høyre eller Frp, er det uttrykk for politisk uvitenhet, sier Kolberg.

Personvernpolicy