Ber nordmenn avlyse utenlandsferien

Smittervernprofessor Bjørg Marit Andersen advarer mot feriereiser til land hardt rammet av svineinfluensa.
Smittervernprofessor Bjørg Marit Andersen advarer mot feriereiser til land hardt rammet av svineinfluensa.

<pSmittevernprofessor Bjørg Marit Andersen ber nordmenn avlyse feriereiser til land hvor den såkalte svineinfluensaen er mest utbredt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bli hjemme. Ikke reis til de landene der smitten er mest utbredt, sier Andersen til VG.

Smittevernprofessoren oppfordrer særlig nordmenn til å holde seg unna land som Storbritannia, Spania, USA, Mexico og Australia framover, og hun frykter at vi vil få se resultatet av feriereisene når skolene starter igjen.

– Vi må tenke på at svineinfluensaen har en høyere dødelighet enn den vanlige. Globalt er den i dag 0,6, seks ganger høyere enn ved vanlig influensa som har en dødelighet på under 0,1 prosent, sier Andersen.

Større risiko

Smittevernoverlege Andreas Radtke ved St. Olavs hospital i Trondheim understreker også at man utsetter seg for fare ved å reise, men oppfordrer likevel ikke folk til å bli hjemme.

– Det er uheldig å reise til steder med høy smitte. Man pådrar seg helt klart en større risiko enn andre for å få sykdommen, sier han til VG.

Bjørg Marit Andersen mener helsemyndighetene undervurderer trusselen fra H1N1-viruset.

– Helsemyndighetene må bli mer aktive når det gjelder smittevern i befolkningen. De tar for lett på influensaen, sier smittevernsprofessoren, som mener at det legges for mye vekt på en vaksine som ennå ikke er tilgjengelig.

For sent

– Vi må belage oss på å måtte ri av den første bølgen med syke uten vaksine, bekrefter overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet. Også han advarer mot utenlandsreiser, men mener at det er for sent å be folk om å holde seg hjemme.

– Man utsetter seg for en større risiko ved å reise ut, det er helt klart, men dette viruset er alt over oss. Man kan bli smittet over alt og vi stopper ikke denne pandemien uansett, sier Blystad til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus