- Dumdristig

Hillary Clinton er bekymret for de diplomatiske konsekvensene etter gårsdagens stunt i Honduras.
Hillary Clinton er bekymret for de diplomatiske konsekvensene etter gårsdagens stunt i Honduras.

<pHonduras styrtede president Manuel Zelaya trosset fredag de militære og krysset så vidt grensa til hjemlandet fredag. USAs utenriksminister Hillary Clinton stemplet ham som dumdristig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har konsekvent oppfordret partene til å unngå provokasjoner som kan lede til voldshandlinger. President Zalayas oppfører seg dumdristig, sa Clinton i en kommentar.

Zelaya ble styrtet i et militærkupp 28. juni og deretter deportert til Costa Rica. Beslutningen om å trosse de militære og vende tilbake til fots, var ikke noe godt bidrag til løsning av konflikten, mener USA.

– Det bidrar ikke til forsøkene på å gjenopprette demokratiet og den grunnlovsmessige orden i Honduras-krisen, sier Clinton.

Mediesirkus

Zelaya hadde med seg et kobbel av journalister da han kom til grensebyen Las Manos i Nicaragua i en hvit firehjulstrekker fredag ettermiddag.

Den styrtede presidenten stanset rett før grenseovergangen og ble gjenstand for et mediesirkus uten like.

Ifølge CNN snakket han blant annet med en honduransk militærsjef over telefon, før han symbolsk klatret over kjettingen som markerer grensen.

Truer med pågripelse

Sammen med sine tilhengere grep han tak i kjettingen og holdt den over hodet, til stor jubel fra folkemengden på stedet. Han ble deretter stående et par steg fra grensegjerdet – på honduransk side, før han returnerte til Nicaragua.

Zelaya understreket at han var villig til å sette seg til forhandlingsbordet igjen, i et forsøk på å komme fram til en løsning med kuppmakerne i hjemlandet.

Kuppregimet i Honduras har gjentatte ganger sagt at Zelaya vil bli pågrepet så snart han setter sin fot på honduransk jord, og et stort oppbud av opprørspoliti og soldater fulgte fredagens opptrinn nøye.

Selv om det var uroligheter ved grenseovergangen rett før Zelaya ankom, ble det ikke gjort forsøk på å pågripe den styrtede presidenten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus