Meny

Leiren er avlyst

TESTES: Prøver blir testet for svineinfluensa ved Ullevål universitetssykehus. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svineinfluensa er påvist på en ungdomsleir i Sogn og Fjordane. 42 personer kan være smittet.

Til sammen 42 deltakere på 4H-leiren i Gloppen i Sogn og Fjordane har symptomer på sykdom, og ledelsen besluttet derfor lørdag formiddag å gradvis avvikle arrangementet.

Ingen av de 37 deltakerne er alvorlig syke, men de har utviklet tegn på influensa. Bortsett fra én av dem, reiste alle sammen til leiren i samme buss. Overlegen ved leiren sier nå at han mistenker at samtlige av de syke ungdommene har fått svineinfluensa.

Ungdommer ved leiren som er i risikosonen blir nå behandlet med preventive medikamenter.

Ungdommene ved leiren har i løpet av de siste dagene reist rundt i Sogn og Fjorande. Nå holdes også en person i Florø i isolat med mistanke om svineinfluensa, opplyser TV2 Nyhetene.

Etter å ha diskutert saken med Gloppen kommune, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane og nasjonale helsemyndigheter, har 4H funnet ut at den beste løsningen nå er å gradvis avvikle leiren, opplyser organisasjonen på sine nettsider.

Norway Cup

Langt flere barn og unge skal delta på Norway Cup som starter i Oslo søndag. Arrangementet går som normalt med 30.000 deltakere.

– Vi har tatt forholdsregler og har beredskapsplaner. Vi har medisinsk personell som skal være til stede under arrangementet, og vi har hatt møter med helsemyndighetene. Vi er rimelig godt forberedt, og har gjort alt som kan gjøres. Vi frykter ingenting, sier generalsekretær Frode Kyvåg i Norway Cup til TV 2 Nyhetene.

Foreløpig er det påvist influensa A (H1N1), også kjent som svineinfluensa, hos én av de 37 som er blitt syke. Det er en 15 år gammel jente fra Sørlandet som har fått påvist smitten. Til Dagbladet.no sier hun at hun har det bra, men at hun ikke får dra hjem ennå.

1.700 ungdommer fra 15 land har vært samlet på leiren, som begynte 22. juli og skulle avsluttes 29. juli.

En 14-årig jente som deltar på den nordiske 4H-leiren i Breim i Sogn og Fjordane fikk i går kveld påvist svineinfluensa. 37 andre ungdommer sitter i isolat med symptomer på sykdommen.

Jenta som har fått påvist smitten, er fra Sørlandet, opplyser 4H i en pressemelding. Hun meldte torsdag ifra om at hun hadde feber og ble umiddelbart undersøkt av lege. Fredag kom prøveresultatene, og jenta ble isolert fra resten av leiren.

– Hun er på bedringens vei, etter å ha hatt vanlige influensasymptomer, forteller generalsekretær Astrid Solberg i 4H Norge til NTB.

Heller ingen av de andre med symptomer regnes som alvorlig syke.

1.700 deltakere.

1.700 ungdommer fra 15 nasjoner deltar på leiren i Breim i Gloppen kommune. 400 av dem er utenlandske. Deltakerne bor i telt ved Norsk Fjordhestgard.

Ungdommene som har symptomer på sykdommen, er innlosjert på en skole i nærheten. De skal alle ha reist til leiren med samme buss som jenta som har fått påvist smitte.

Ikke uventet

– Det er ikke uventet at influensaen blomstrer opp på en slik leir, sier fylkeslege i Sogn og Fjordane, Petter Øgar. Han understreker at ingen av ungdommene er blitt alvorlig syke, og at flere av dem allerede er feberfrie.

Selv om prøvesvarene for de andre ungdommene ikke var klare fredag kveld, regner fylkeslegen det som sannsynlig at de har såkalt svineinfluensa.

– Når unge, friske mennesker får slike symptomer om sommeren, er det snakk om svineinfluensa, sier Øgar.

Beredskapstelefon

Situasjonen som er oppstått på ungdomsleiren i Breim, håndteres lokalt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ann Kristin Torp i Folkehelseinstituttet.

– Men vi har løpende kontakt med kommunelegen, sier Torp til NTB.

4H har opprettet en egen beredskapstelefon som pårørende til deltakerne kan ringe for å få informasjon. Nummeret er 57 86 83 15.

Pårørende kan også kontakte lederen for gruppen som deltakeren er tilknyttet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus