- Oppskrift på sosial dumping

<strong>SER RØDT</strong>: Finansminister Kristin Halvorsen vil avsløre hva Frps politkk egentlig betyr for folk flest. Foto: Andreas H. Lunde
SER RØDT: Finansminister Kristin Halvorsen vil avsløre hva Frps politkk egentlig betyr for folk flest. Foto: Andreas H. Lunde

<p- Frp slipper å snakke om konsekvensene av egen politikk, mener finansminister Kristin Halvorsen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun viser til at Frp fryder seg over at ESAs ikke godtar norsk krav om tarifflønn for bedrifter som konkurrerer om offentlige oppdrag.

I forrige uke slo Frps Kåre Fostervold overfor ABC Nyheter fast at fri konkurranse er langt viktigere enn at arbeidsfolk får beholde tarifflønn.

- Det finnes ikke noe bedre prinsipp, enn prinsippet om konkurranse. Fri konkurranse er viktigere enn å bevare lønnsnivået i Norge! sa han.

Uttalelsen får Halvorsen til å reagere.

- Jøss. Dette må vi bare kringkaste til alle vanlige arbeidsfolk!

- Det er en oppsiktsvekkende uttalse fra Frp. De fryder seg tydligvis over at det beste grepet vi har hatt for å sikre oss mot sosial dumping, møter motbør i ESA, sier hun til ABC Nyheter.

- Slipper å snakke om det

Kristin Halvorsen tok tidlig ferie og er første statsråd tilbake på jobb. Dermed fikk hun finvær i ferien, og om tilbake på kontoret til striden om Stein Erik Hagens flyttetrusler.

Nå skal hun rendyrke SV-politikk, og minne velgerne om konsekvensene for folk flest av et blått styre.

Halvorsen sier hun vil bruke valgkampen til å utfordre Frp på partiets egne politikkområder.

- Jeg tror dette er en del av Fremskrittspartiets politikk som de slipper å snakker om. Det er vi som må utfordre dem på hvordan vanlige arbeidstakere vil faktisk vil komme ut hvis de får gjennomslag for politikken sin, sier Halvorsen.

- Hva mener du Frp ikke forteller sin velgere?

- At de er et forskjellsparti. At de er et parti som kommer til å øke forskjellene mellom folk betydelig. Dette vil være oppskrift på sosial dumping. De ønsker å gjennomføre sosial dumping blant folk flest, sier hun.

- Jeg tror det er overraskende for folk flest over at partiet gjør felles kamp med Stein Erik Hagen i kampen for at han skal betale mindre skatt, og går for en politikk som fører til at flere nullskatteytere, sier hun uoppfordret.

- Tjener eliten

«Folk flest» er ikke nødvendigvis vinnerne med Frps politikk.

- I mange spørsmål så vil Frps politikk tjene eliten, sier hun.

- Lurer Frp folk flest?

- Dette her er jo reine ord for penga. Men det er vår jobb å utfordre dem til å ta den debatten. Det ansvaret er jo først og fremst vårt. Vi må sørge for at det er dette valgkampen handler om. Vår jobb er å vise fram vårt alternativ i kontrast til Frp, sier Halvorsen.

Kan ikke garantere tarifflønn

Men i stedet for å gå til angrep i valgkampen, vil hun i stedet vise fram kontrastene i politikken.

- Kan du gi løfter om at tarifflønnen skal opprettholdes for arbeidere i firmaer som jobber for det offentlige?

- Jeg mener vi har gode argumenter overfor ESA i forhold til å sikre oss mot sosial dumping. Jeg kan ikke være sikker på det, men jeg mener vi har gode argumenter. Vi utfordrer jo den liberalistiske tankegangen at bare det er nok konkurranse, så er det greit med et lavere lønnsnivå, sier Halvorsen.

Men selv om kontrastene er klarest til de borgerlige, er det Arbeiderpartiets velgere SV må ha for å vokse seg større.

- Er det ikke en fare for at en hovedkamp mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg kan føre til at SV mister stemmer til Arbeiderpartiet?

- Det er som er viktig å blankpusse vår egen partiprofil. SVs størrelse har stor betydning for politikken til en ny Rød-grønn regjering. Det har stor betydning for om vi vinner valget, men også for hvilken politikk regjeringen skal føre etter valget.

- Hvordan skal du ta velgere fra Arbeiderpartiet?

- SV-skepsis er parkert

- Det viktigste for oss er å vise fram vår partiprofil. Jeg mener SV har et bedre utganspkunt for dette valget enn noen gang. Vi har tidligere slitt med at enkelte velgere som egentlig var enige med oss, var ikke trygge på hvordan vi stilte oss i regjeringsspørsmålet. Så stemte de Arbeiderpartiet fordi det var det eneste regjeringsalternativet, sier hun.

SVs innsats i regjeringskontorene, og hennes egen innsats i finansdepartementet, har vist at SV er styringsdyktig, mener hun.

- For det første er en SV-stemme en effektiv stemme for å hindre en blå regjering. Og en like verdiful regjeringsstemme. Det andre er at vi har fått mange angrep for vår økonomiske politikk. Vi har vist at vi kan gjennomføre reformer og at vi kan styre i den verste økonomiske situasjonen siden 2. verdenkrig. Så påstandene om at vi er økonomisk uansvarlige er parkert, slår hun fast.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus