Meny

Fem millioner unge uten jobb

LEDIGHETEN STIGER: Ei kvinne i Ungarn utenfor en stengt butikk. Landet er blant de hardest rammede i finanskrisen. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge menn rammes hardest av den økonomiske krisa.

Nesten hver femte EU-borger mellom 15 og 24 år står nå uten jobb, viser ferske tall fra Eurostat. Unge er de som er rammet hardest av den økonomiske krisa i EUs 27 medlemsland.

I tre år falt ledigheten, men den økonomiske krisa som slo til ifjor sendte rekordmange ut på jobbjakt.

Verst i Spania

Den totale arbeidsledigheten i EU ligger nå 8,2 prosent, mens 18,3 prosent av de unge står uten jobb. Med unntak av Bulgaria, øker ledigheten blant unge i samtlige EU-land.

Verst har arbeidsledigheten gått ut over Spania og Baltikum. Blant spanjolene står 33,6 prosent av unge uten jobb. Lativa ligger på andreplass på den lite hyggelige lista over land med arbeidsledige unge.

Menn rammes hardt

Mye lysere er det ikke i Sverige, der 24 prosent av landets unge står uten jobb. Sverige har nå formannskapet i EU, og har sagt at den økonomiske krisen har førsteprioritet.

Bakgrunnstallene viser også kjønnsmessige forskjellig, og at ledigheten først og fremst går ut over yngre menn.

Analytikere har lenge ment at unge rammes svært hardt, ved at dårlige økonomiske tider først går ut over nyrekrutering i bedriftene. Det gjør det vanskelig for unge å komme seg ut i arbeidslivet.

Dårlig nytt fra Storbritannia

Finanskrisen har rammet EU hardt, med Spania og Irland som de hardest rammede.

Fredag kom det også nye dystre tall fra Storbritannia, som viste at brutto nasjonalproduktet falt med 0,8 prosent de siste tre månedene.

Det var langt lavere enn hva markedet hadde ventet, melder Guardian. Den britiske økonomien har krympet med 5,6 prosent det siste året, noen som er det verste siden depresjonen på 30-tallet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus