Meny

Folkvord til Afghanistan

Rødts Erling Folkvord reiser til Afghanistan i høst. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødts Erling Folkvord skal besøke Afghanistan for å lære mer om krigen i landet.

- Jeg ønsker å bli kjent med hvordan afghanere i ulike miljø og ulike deler av befolkningen ser på to spørsmål. Det ene er om det er bra eller ikke bra å ha utenlandske styrker i Afghanistan, det andre er hvilket syn de har på gjenoppbyggingen av landet når krigen en dag tar slutt, sier Erling Folkvord til ABC Nyheter.


Rødt krever at norske soldater skal hentes hjem og norsk deltakelse i krigen avsluttes.

- Folkerettsstridig

- Helt siden Norge gikk med i krigen etter USAs folkerettstridige angrep mot Afghanistan høsten 2001 har vi ment at Norge ikke burde tatt del. Norge har ingen legitime interesser som gir landet rett til å føre krig i Afghanistan. Vi har jobbet mot den norske krigsdeltakelsen hele tiden, og vi håper å bidra til at tilstedeværelsen blir så kortvarig som mulig, sier Folkvord.

- Vil du være villig til å revurdere ditt syn hvis du møter afghanere som støtter krigsinnsatsen?
- Jeg regner med at jeg får ny kunnskap på reisen, og hvis jeg får ny kunnskap som gjør det nødvendig at jeg må revurdere standpunktene mine vil jeg gjøre det. Såpass vet jeg om Afghanistan at det finnes både afghanere som forsvarer den utenlandske tilstedeværelsen, og jeg vil være nysgjerrig på å høre også deres syn, sier Folkvord.

Folkvord var med i solidaritetsbevegelsen for Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen som begynte i 1979, men har aldri tidligere besøkt landet. «Derfor er jeg glad for at jeg nå får sjansen til å reise til Afghanistan for å lære mer om landet og hva menneskene der mener om krigen og om hvordan landet kan gjenoppbygges», skriver han på sin blogg.

- Ingen Nato-motstand

Også regjeringspartiet SV har i sitt arbeidsprogram vedtatt at det norske bidraget til Natos Isaf-styrker bør avvikles. Likevel er Folkvord skuffet over partiet i Afghanistan-spørsmålet.

- Da Jonas Gahr Støre 12. juni kunne oppsummerte at det nå er større sikkerhetspolitisk enighet i Stortinget enn noen gang i nyere tid er han den første norske utenriksminister som kan oppsummere at det ikke fremføres uenighet i Nato-deltakelsen i Stortinget, sier Folkvord.

- SV har en praksis som kommer til uttrykk ved at de har stemt for alle krigsbevilgningene de siste årene. Da hjelper det lite at SVere flest har et annet syn.

- En grunn til at vi i Rødt ønsker å komme inn på Stortinget er for å gi den halvpart av den norske befolkning som er uenige i krigsdeltakelsen en stemme på Stortinget. Det vil kanskje også gjøre det lettere for krigsmotstanderne blant SVerne på tinget å gjøre sin stemme hørt, sier Folkvord.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus