Meny

Graverende forhold avdekket under matfestival

GRAVERENDE: Tolv matutsalg på Gladmatfestivalen i Stavanger har så langt måttet kaste maten sin etter pålegg fra Mattilsynet. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolv matutsalg på Gladmatfestivalen i Stavanger har så langt måttet kaste maten sin etter pålegg fra Mattilsynet. Førsteinspektør Arve Kolbeinsen kaller forholdene graverende.

I løpet av festivalens to første døgn er det gjennomført 86 tilsyn. Det er fattet hele 32 vedtak mot forskjellige stands.

– Vi har stengt to av stedene på grunn av direkte helsefare ved fortsatt salg. Tolv steder har fått vedtak om omsettingsforbud, det betyr at de rett og slett må kaste maten fordi den ikke holder rett temperatur, sier Kolbeinsen i Mattilsynets distriktskontor for Midt-Rogaland til NTB.

For mye

Varmmaten som selges skal holde minimum 60 grader, men Kolbeinsen har målt solgt mat ned i 30 grader på årets festival.

– Sammenlignet med i fjor er dette graverende forhold. Da hadde vi bare ti vedtak under hele festivalen. Nå har vi mer enn tre ganger så mange etter to dager, sier han.

Elleve av vedtakene gjelder kald mat som ikke oppbevares kaldt nok.

– Inntrykket vi får er at folk ikke har tenkt på hvordan de skal oppbevare maten for å holde den kjølig eller varm nok. Flere tar rett og slett med seg for mye varer, mer enn de har kapasitet til å håndtere, sier Kolbeinsen.

Rapport

Det er stort sett de små utsalgene som sliter med å etterkomme Mattilsynets krav. De store standene har med egne aggregat og klarer å holde riktig temperatur på maten.

– Torsdag gjennomførte vi 18 tilsyn og åtte fikk vedtak mot seg. Det er nesten halvparten og det er ikke bra, sier Kolbeinsen.

Mattilsynet ser nå behov for å sammenfatte årets erfaringer i en egen Gladmatrapport.

– Vi må evaluere dette og lære til neste år, sier Kolbeinsen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus