Meny

Siste dager i retten

Aung San Suu Kyi forlater retten etter tredje dag av rettssaken. Bildet er hentet fra tv-kanalen MRTV. Foto: Scanpix/AFP/MRTV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot den burmesiske demokratilederen Aung San Suu Kyi gikk fredag inn i sin avsluttende fase.

Fakta om Aung San Suu Kyi
* Født i Rangoon 19. juni 1945. Datter av den burmesiske frigjøringshelten Aung San.
* Har to sønner fra ekteskapet med briten Michael Aris, som døde i 1999.
* Levde mange år i eksil, men vendte tilbake til Burma i 1988 og ble leder i Den nasjonale demokratiliga (NLD).
* NLD vant valget til ny nasjonalforsamling i 1990, men militærjuntaen som har styrt landet siden 1962, nektet å gi fra seg makten.
* Mottok både Rafto-prisen og Sakharov-prisen i 1990. Mottok Nobels fredspris året etter, men torde ikke reise til Oslo for å motta den av frykt for at hun ikke ville slippe inn i Burma igjen.
* Siden 1989 har hun sittet til sammen 14 år i husarrest i sitt hjem i Rangoon. Hun er nå tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarresten.

(Kilder: NTB, Reuters, Wikipedia og Store Norske Leksikon)

(©NTB)

Aktoratet og forsvarsadvokatene legger fredag frem sine avsluttende argumenter under rettssaken ved Yangons beryktede Insein-fengsel, der nobelprisvinneren blir holdt, siktet for å ha brutt med sin husarrest.

Aung San Suu Kyi risikerer opp til fem år i fengsel om hun finnes skyldig. Tiltalen er knyttet til en bisarr hendelse der en amerikansk mann uinvitert svømte til hennes hus i mai.

Rettssaken begynte klokken 08.30 norsk tid.

Aung San Suu Kyis advokater har sagt til AFP at de er klare til å legge frem sine avsluttende argumenter fredag, og retten er også ventet å offentliggjøre dato for den endelige dommen.

Diplomater fra ambassadene til Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Norge har fått tillatelse til å være tilstede ved rettshøringen, men mesteparten av rettssaken har pågått bak stengte dører.

Fordømt

Rettssaken har blitt fordømt internasjonalt, og kritikere anklager det burmesiske militærregiment for å bruke tiltalen som en unnskyldning til å holde Suu Kyi fengslet under valget neste år.

Rettssaken begynte få dager før den siste perioden av hennes husarrest var i ferd med å utløpe. Suu Kyi har spent størsteparten av de siste to tiårene i husarrest, siden juntaen nektet å anerkjenne hennes partis valgseier i 1990.

Rettssaken har blitt utsatt gjentatte ganger de siste ukene mens juntaen tilsynelatende har strevd med å forholde seg til styrken i den internasjonale reaksjonen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte Burma tidligere denne måneden, men juntalederen Than Shwe nektet ham å møte Aung San Suu Kyi, med henvisning til at hun var stilt for retten.

Avviser «innblanding»

Utenlandske statsråder ved Asias største sikkerhetskonferanse i Thailand denne uka oppfordret juntaen til å løslate Aung San Suu Kyi. USAs utenriksminister Hillary Clinton holdt frem muligheten for fremtidige forretningsbånd frem som gulrot.

Men det statlige talerøret «New Light of Myanmar» har avvist bemerkningene som «innblanding».

«Å kreve løslatelse for Daw Suu Kyi betyr å vise forrakt for loven», het det i lederen til den engelskspråklige avisa.

«Domstolen vil ilegge en passende straff dersom hun blir funnet skyldig, og vil løslate henne om hun blir funnet ikke skyldig», het det videre.

Artikkelen i New Light forsvarer også det varslede valget, etter kritikk om at de ikke vil være troverdige om politiske fanger som Suu Kyi, ikke blir løslatt og tillatt å stille til valg.

Sikkerhetsopplegget var ekstremt stramt nær fengselet Yangon fredag, ifølge vitner. Mer enn ti politibiler og væpnede betjenter stod ved en barrikade foran fengselsportene, der omkring 40 tilhengere av hennes Nasjonale liga for demokrati var samlet.

Amerikaneren som svømte til huset hennes, John Yettaw fra Missouri, står tiltalt sammen med Aung San Suu Kyi og to kvinnelige hjelpere som bodde sammen med Suu Kyi.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus