Meny

Obama har hisset på seg politiet

Professor Henry Louis Gates blir pågrepet i sitt hjem i Cambridge, Massachussets. FOTO: B. CARTER / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama har hisset på seg amerikanske politifolk, etter å ha karakterisert pågripelsen av en svart Harvard-professor som tåpelig.

Henry Louis Gates ble pågrepet da han skulle låse seg inn i sitt eget hus i Cambridge i forrige uke, etter at en kvinne hadde varslet politiet i den tro at han var en innbruddstyv.

Gates, som tidligere har vært å finne på listen over USAs 25 mest innflytelsesrike personer, var lite blid for politiets innblanding og skjelte dem ut etter noter.

– Slik behandles svarte i USA, skrek 58-åringen, før han ble lempet inn i en politibil og kjørt til stasjonen.

Siktelsen for gatebråk ble raskt frafalt, og under en pressekonferanse torsdag fikk president Barack Obama spørsmål om hendelsen.

– Opptrådte tåpelig

President Obama karakteriserer pågripelsen av Gates som tåpelig.President Obama karakteriserer pågripelsen av Gates som tåpelig.

– Cambridge-politiet opptrådte tåpelig ved å pågripe ham selv om det forelå beviser for at det var hans eget hjem, sa Obama, som understreket at han ikke kjente detaljene rundt pågripelsen.

Presidenten støttet likevel langt på vei Gates påstand om at politifolkene opptrådte rasistisk.

– Vi har en lang historie i dette landet der afroamerikanere og latinamerikanere uforholdsmessig ofte stanses av politiet, og det er et faktum, sa Obama.

Protester

Protestene fra politihold lot ikke vente på seg, og politisjefen i Cambridge fastholder at politimannen som pågrep Gates var ved sin fulle rett.

– Ut fra hva jeg har sett og hørt fra de andre offiserene, opptrådte han profesjonelt og anstendig under hendelsen, sa Robert Haas.

– Presidentens uttalelse tok pusten fra byens politifolk, la han til.

Politifolkenes fagforbund reagerer også og mener Obama burde ha holdt seg for god til å kommentere en pågripelse han ikke kjenner detaljene rundt.

– Politifolk over hele landet føler seg støtt av presidentens uttalelse, sier presidenten i International Brotherhood of Police Officers, David Holway. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus