Meny

Influensavaksinen inneholder kvikksølv

KVIKKSØLV: En forsker viser fram en virusprøve av H1N1 som skal brukes i arbeidet for å lage en vaksine. Vaksinen som skal brukes i massevaksineringen mot den såkalte svineinfluensaen i Sverige, inneholder kvikksølv. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksinen som skal brukes i massevaksineringen mot den såkalte svineinfluensaen i Sverige, inneholder kvikksølv.

Det svenske legemiddelverket bekrefter overfor Jönköpings-Posten at influensavaksinen som skal benyttes, inneholder kvikksølvforbindelsen tiomersal.

Sverige innførte forbud mot kvikksølv 1. juni i år, men legemiddelverket forsvarer likevel bruken i influensavaksine og mener at dosene er så små at det er ufarlig.

– Fisk er farligere

– Vi får i oss betydelig større doser gjennom å spise fisk fra Østersjøen, sier Jan Liliemark, som er professor i farmakoterapi i Läkmedelsverket.

Kemikalieinspektionen i Sverige forsvarer også bruken av kvikksølv i influensavaksine.

– Vi vil få bort unødvendig og risikabel bruk. Det man kan få i seg gjennom engangsvaksinering er relativt lite, eller kanskje til og med helt betydningsløst i forhold til det vi får i oss på andre måter, først og fremst gjennom mat, sier toksikologen Bert-Ove Lund ved Kemikalieinspektionen.

Også i Norge

Influensavaksiner som benyttes i Norge inneholder også kvikksølv, går det fram av Norsk legemiddelhåndbok.

Foruten å inneholde stammer av influensavirus, inneholder «noen av vaksinene kvikksølvforbindelsene tiomersal eller timerfonat som konserveringsmiddel», heter det.

Legemiddelhåndboken advarer mot bivirkninger hos folk med «hypersensitivitet overfor kvikksølvforbindelser».

Tiomersal er også å finne i hepatitt B-vaksine i Norge, samt i japansk encefalittvaksine som til tider gis til personer som skal oppholde seg lenge på landsbygda enkelte steder i Sørøst-Asia.

Forbud mot kvikksølv

Norge har i likhet med Sverige forbudt miljøgiften kvikksølv, blant annet i tannfyllingsmaterialet amalgam.

– Kvikksølv er blant de aller farligste miljøgiftene. Det finnes fullgode alternativer til kvikksølv i produkter, og derfor er det riktig å innføre forbud, sa miljø- og utviklingsministeren Erik Solheim da han kunngjorde forbudet i desember 2007.

Kvikksølveksponering gir varige utviklingsskader hos barn. Kvikksølv hoper seg opp i maten, særlig i fisk, og utgjør derfor en trussel mot fisk som global matkilde. Miljøgiften transporteres over store avstander, langt fra utslippskildene, ble det påpekt i den anledning.

Helsemyndighetene har også gitt kostholdsråd som advarer mot å spise for mye stor ferskvannsfisk og ber gravide om helt å unngå slik mat. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus