Svenskene går til flyangrep mot mygg

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSvenske myndigheter går til flyangrep mot mygg, og skal nå sprøyte et område rundt byen Österfärnebo fra helikopter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Området, som ligger sørøst i Norrland, er plaget av en mygginvasjon av bibelske proporsjoner. Årets myggsommer har vært den verste på mange år, og etter massivt press fra innbyggerne gir myndighetene nå etter og starter sprøyting fra helikopter, skriver Politiken.

Milliarder av mygg har de siste månedene jaget Österfärnebos innbyggere innendørs, og myggforskerne konstaterer at invasjonen har vært minst dobbelt så ille som under den beryktede myggsommeren i 2000.

Verneområde

Sprøyting fra lufta har tidligere vært benyttet flere andre steder i Sverige, men ikke rundt Österfärnebo som er et verneområde. Det er derfor strenge restriksjoner for bruk av sprøytemidler.

Om sprøytingen vil være nok til å fjerne plagen, er forskerne rett nok usikre på. Dersom det blir sol og tørt vær framover, kan sprøytingen være effektiv. Dersom det blir fuktig vær kan flyangrepet være bortkastet og milliarder av nye mygglarver likevel bli klekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hardhaus

Myggen er også en hardhaus i særklasse, noe blant annet russiske forskere tidligere har kunnet konstatere.

Som et ledd i planene om en framtidig romferd til Mars, sendte forskerne en mygg på langtur i verdensrommet. 18 måneder senere ble den lille astronauten hentet ned igjen, etter å ha blitt utsatt for temperaturer fra 150 kuldegrader til 60 varmegrader.

Mat fikk den heller ikke i løpet av de 18 månedene, men de russiske forskerne kunne til sin forbauselse likevel konstatere at det sto til liv da myggen var trygt tilbake på jorda.

– Vi har hentet ham tilbake til jorda. Han er i live og føttene hans beveger seg, fortalte visepresidenten i det russiske vitenskapsakademiet, Anatolij Grigorijev, til nyhetsbyrået RIAN tidligere i år. (©NTB)