Meny

Mobiltelefon avslører sjelden sykdom

REDDER LIV: Takket være en mobiltelefon med kamera klarte leger ved St. Olavs hospital i Trondheim å avsløre en sjelden sykdom hos en kvinnelig pasient. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger ved St. Olavs hospital i Trondheim kan takke en mobiltelefon med kamera for avsløringen av Raynauds fenomen hos en kvinnelig pasient.

Det er i siste utgave av British Medical Journal (BMJ) at saken er gjort kjent, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vanlige mobiltelefoner med kamera gir bilder av god kvalitet, som kan hjelpe leger til å stille diagnoser, heter det i rapporten.

Saken handler om en 25 år gammel gravid kvinne. Hun fortalte legene at hun fikk en stikkende smerte i brystene hver gang hun ble kald på fingrene, tærne eller brystvortene, for eksempel ved å spasere barbeint eller ved å dusje.

Smertene varte vanligvis mellom 5 og 15 minutter og var så enorme at hun begynte å gråte. Hun merket også at brystvortene endret farge fra hvit til blå når smerten økte, og deretter til rødt, før hun fikk en nummen følelse.

Kvinnen benyttet sin egen mobiltelefon til å ta bilder av alle disse stadiene, og presenterte bildene for legene. Legene kunne deretter benytte bildene til å stille diagnosen Raynauds fenomen. Kvinnen fikk deretter behandling, og var symptomfri etter en uke. (©NTB)

Les også: Ba Twitter ta hensyn til iranske demonstranter

Les også: Økende kortmisbruk

Les også: Ring på jobbens regning

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus